De Araucaria stamt af van de eeuwenoude plant de ''Araucarioxylon arizonicum''. Deze voorouder van de Slangenden, zoals de Araucaria in Nederland bekend staat, heeft zijn naam te danken aan de kronkelende dikke stammen. Deze oerplant komt uit het Trias tijdperk zo'n 60 miljoen jaar geleden. De Araucaria behoort tot de naaldboom familie en komt van nature voor in veel gebieden op het zuidelijke halfrond van Australië tot Zuid-Brazilie en Chili.
De plant heeft pastelkleurige groengrijze bladeren. Het blad van de Araucaria cunninghamii is harder dan de Araucaria heterophylla en kan prikkelen.
Araucaria water geven
De Araucaria slaat een gedeelte van het water op in zijn stam. Hierdoor heeft deze kamerplant weinig water nodig. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Hierbij zal het opvallen dat dit in de winter veel langer duurt, geef daarom minder vaak water in de winterperiode. Enkele weken van droogte is in de winter geen enkel probleem.
De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals licht en warmte. Bij het water geven mag de grond de volgende dag niet drijfnat aanvoelen. Al het water moet namelijk geabsorbeerd zijn door het substraat.
In het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger in de grond te controleren hoe snel deze opdroogt. Al snel leer je hoe vaak en hoe veel water de plant nodig heeft. Wacht bij twijfel met water geven, deze plant staat liever iets te droog dan te nat.
Watersysteem
Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per zes weken water geven.
Sproeien
Voor de Araucaria is sproeien niet noodzakelijk, wel helpt dit het reeds verzamelde stof van het blad te verwijderen. Wanneer je de kamerplant vaak sproeit, verminder dan de watergift, de plant neemt namelijk ook water op uit een sproeibeurt.
Licht en warmte
De Araucaria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit en heeft niet veel licht nodig. Plaats bij voorkeur deze kamerplant zo'n twee tot drie meter voor een raam. Bij een raam op het noorden kan het geen kwaad de plant direct voor het raam te plaatsen. Wanneer deze kamerplant te donker staat zal de groei stagneren en de waterbehoefte dalen. Het leidt zelden tot problemen als de plant niet op de ideale plaats staat.
Minimale temperatuur
Overdag: | 15 ℃ |
'S nachts: | 7 ℃ |
Araucaria verpotten
Een Araucaria heeft nauwelijks wortels, omdat de plant weinig water verbruikt. De plant zal er ook geen problemen mee hebben als er een aantal wortels beschadigt zijn na het verpotten.
Plaats de Araucaria in een bloempot die minimaal twintig procent breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale kamerplanten potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, hier zal water in stilstaan en gaan rotten, dit kan vervolgens doortrekken in de wortels. Vulcastrat is een beter substraat.
Een grotere pot stimuleert de ontwikkeling van de kamerplant, verbetert de gezondheid en creëert een grotere waterbuffer. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven. Natuurlijk oogt het ook mooier, wanneer de Aruacuaria in een sierlijke plantenbak wordt verpot.
Araucaria bemesten
De Araucaria groeit van nature langzaam, hierdoor verbruikt de Auraucaria weinig voeding. Gebruik enkel in het groeiseizoen (lente en zomer) universele kamerplanten voeding. Doseer slechts 1/2 van de aangegeven hoeveelheid op de verpakking.
Araucaria onderhouden
Verkleurde bladeren
Bruine bladranden is bij de Araucaria een teken van te veel water. Wanneer het blad van de Araucaria een grijze gloed krijgt is dit een teken dat de plant op een natuurlijke manier zijn oude blad afstoot. Mocht jouw Araucaria veel grijs blad hebben, dan kun je dit simpelweg wegknippen.
Snoeien
De Araucaria is gemakkelijk in model te snoeien. Knip lange uitlopers geregeld kort om een compacte vorm te behouden, zo blijft de stam mooi zichtbaar.
Araucaria stekken
De Araucaria is lastig te vermeerderen. Vooral omdat stekjes erg langzaam groeien. Je kan proberen een tak af te snijden en dit in het water te hangen, de stek zal waterwortels aanmaken waarna je de plant na verloop van tijd in de volle grond kan overzetten. Echter niet in de vorm van de moederplant, maar in de vorm van een kerstboom.
Bloeit de Araucaria?
De Araucaria komt binnen niet tot bloei. Enkel in hun natuurlijk omgeving, waarbij de boom meerdere meters hoog moet zijn, voordat hij bloeit.
Giftig
De Araucaria is niet giftig. Maar de Araucaria cunninghamii heeft wel scherp blad.
Ziektes
Van nature is de Araucaria een plant die zelden last heeft van ongedierte, ziektes of plagen. Mocht de plant toch last hebben van ongedierte is dit dikwijls wolluis, vaak als gevolg van een te vochtige grond. Bij de bestrijding van wolluis kan je zowel gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen als van chemische middelen tegen ongedierte.