Ziektes en ongedierte

Ziektes en ongedierte

Oorzaak kamerplant ongedierte

Wolluis strelizia

Een kamerplant die ziek is, heeft vaak last van ongedierte. Hoe herken je deze? En wat doe je ertegen?

Een kamerplant op de tocht of verzwakt door de onjuiste verzorging krijgt sneller last van ongedierte. Zo kan te veel water leiden tot zachter blad, waardoor luis gemakkelijker voedingssappen tot zich kan nemen. Maar ook een gezonde binnenplant kan besmet raken. Ongedierte kan via huisdieren, een andere plant, tocht of door jou naar binnen zijn gebracht. Het is van belang om regelmatig kritisch naar de plant te kijken, vooral aan de onderkant van het blad. Zie je iets wat er niet hoort? Dan ben je wellicht op tijd om de kamerplant te behandelen. Wanneer deze al helemaal vol zit met luis of spint, dan is de kans groot dat de plant het niet meer overleefd.



Kamerplant genezen/behandelen

Kamerplant genezen
  • Verwijder zoveel mogelijk besmet materiaal, dit vertraagd de verspreiding aanzienlijk. Bijvoorbeeld door te snoeien of met een vochtige doek het ergste te verwijderen.
  • Dek de grond af met folie en geef de plant een lauwe douche. Dit werkt preventief ook zeer goed. Met een iets hardere straal is veel ongedierte te verwijderen.
  • Wanneer de kamerplant buiten kan staan is dit aan te bevelen om besmetting van andere kamerplanten te voorkomen. Hou er rekening mee dat het buiten warm genoeg is (afhankelijk van de plant) en dat de plant niet direct in het volle zonlicht staat. Deze behandeling werkt ook erg goed tegen spint.
  • Behandel de kamerplant chemisch, hierbij is herhaling essentieel. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Na een succesvolle behandeling de plant schoonspuiten met water.
  • Maak de sierpotten waar de kamerplanten in staan goed schoon. Verpot de kamerplant en verwijder hierbij zoveel mogelijk oude aarde. Controleer gelijk of de wortels er gezond uitzien.

Biologische ongedierte bestrijding

Biologische ongedierte bestrijding is het bestrijden van schadelijke organismen in zowel land- als tuinbouw door middel van het inzetten van de natuurlijke vijand van de schadelijke organismen. Op deze pagina tref je meer informatie over de kenmerken en gevolgen van biologische ongedierte bestrijding.

  • Wat doet biologische bestrijding?

    Biologische ongedierte bestrijding maakt handig gebruik van het inzetten van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van schadelijke organismen. Zo zijn er speciale larven die op natuurlijke wijze op zoek gaan naar hun prooi, bijvoorbeeld een larve van de rode palmsnuitkever. Wanneer zij deze hebben gevonden treden zij de prooi binnen door normale lichaamsopeningen. Eenmaal binnen laat de ingedrongen larve een bacterie vrij die een toxische reactie veroorzaakt waardoor de gastheer langzaam sterft. Deze methode van bestrijden is niet schadelijk voor de omgeving of voor mensen, aangezien het bestrijdingsmiddel alleen op zoek gaat naar hun prooi en de rest met rust laat.

  • Biologische ongedierte bestrijding aanbod

    123planten voert het assortiment van Biogroei. Biogroei is een bedrijf dat is opgericht in 1993 en zich sindsdien richt op de distributie van levende bestrijdingsmiddelen. Door continue onderzoek blijven zij steeds nieuwe biologische ongedierte bestrijdingsmiddelen ontwikkelen. Biogroei is in staat om met 1 'theezakje', gevuld met eitjes van een sluipwesp een gehele plant te ontdoen van witte vlieg of trips.

Aanbod Biologische ongedierte bestrijding


Ongedierte

Op zoek naar specifieke informatie over bepaalde soorten ongedierte, plagen of ziektes? Kijk eens in het overzicht hieronder.

Ga direct naar