Musa verzorging

De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt. In deze omstandigheden kan de plant vrij snel groeien.

De Musa is een plant uit de familie Musaceae. De Bananenplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is vanwege de vruchten nu in veel tropische gebieden te vinden. De tropen haal in je huis met je eigen bananenboom.

Meer over de verzorging van de Bananenplant lees je op deze pagina.

Bananenplant kopen?

Musa verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Musa verzorging

De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt. In deze omstandigheden kan de plant vrij snel groeien.

De Musa is een plant uit de familie Musaceae. De Bananenplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is vanwege de vruchten nu in veel tropische gebieden te vinden. De tropen haal in je huis met je eigen bananenboom.

Meer over de verzorging van de Bananenplant lees je op deze pagina.

Bananenplant kopen?

Musa bananenplant water geven

Musa (Bananenplant) water geven

Een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Het zal je dus niet verbazen dat deze kamerplant veel water nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt. In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Als het in de zomer erg warm wordt, zullen de grote bladeren veel vocht verdampen. We raden dan aan om vaker water te geven. Over het gehele jaar genomen is twee keer per week voldoende.

Het is van belang dat de bananenplant niet met de wortels in het water staat. Geef daarom zoveel water als de grond kan absorberen. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat plantenbak en plant. Hoe groter de bloempot, hoe meer water erin kan. Voelt de grond na 6 dagen nog steeds erg nat? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Dit kan je het beste controleren door regelmatig je vinger diep in de grond te steken. Wanneer de bladeren van de Musa slap gaan hangen is dit een teken van te weinig water of te veel zon.

Watersysteem

Doordat de plant veel water gebruikt, raden we aan de kamerplant op te maken met vulcastrat en een watermeter. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven. Hierbij geef je eenmaal per week water, tot het moment dat de watermeter omhoog beweegt. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagt. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven. Vulkastrat zorgt naast waterregulatie ook voor natuurlijke voeding, het bevat namelijk voedingsstoffen voor 6 maanden.

Sproeien

De bananenplant groeit van nature in de vochtige tropen. Vaak sproeien verhoogt daarmee de vitaliteit van deze kamerplant. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal 2x per week. Sproei hierbij ook de onderkant van het blad ter preventie van ongedierte.

De Musa is dol op regen. Verwen daarom je Musa eens op een zomerse regenbui. Dit verwijdert niet alleen het stof van de bladeren, maar verwijdert ook ongedierte in een vroeg stadium. Pas op met de overgang naar direct zonlicht. Het is beter om de bananenplant buiten niet direct in de middag zon te plaatsen. Plaats de plant, in eerste instantie, op een schaduwplek in de tuin en vervolgens pas in de zon. Hiermee voorkom je dat de plant verbrandt.

Licht en warmte

De bananenplant ontvangt het liefst veel zonlicht. De bananenplant wordt opgekweekt onder gefilterd licht. Bij de overgang naar de huiskamer kan te veel direct zonlicht zorgen voor verbranding van het blad. Plaats de plant daarom steeds iets dichter bij het raam.

Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt. Bij te weinig licht, gaat het blad bovendien hangen.

De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten, door het feit dat de planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is echter wel winterhard en kan dus buiten geplaatst worden. De andere Musa soorten kunnen niet buiten worden geplaatst in dit klimaat.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
's Nachts: 10 ℃
Musa bladeren in zon

Musa bananenplant verpotten

Musa (Bananenplant) verpotten

Verpot de bananenplant in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, op de andere seizoenen, omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Doordat de bananenplant snel groeit, is jaarlijks verpotten geen overbodige luxe.

Plaats deze binnenplanten in een plantenbak die minimaal 20% breder is dan de kweekpot of vorige plantenbak. Gebruik bij voorkeur Kokos potgrond:

  • Luchtig van structuur; overtollig water draint eenvoudig weg.
  • Kokos houdt voldoende water vast.
  • Compacte potgrond kan geen ongedierte zoals rouwvlieg meenemen.

Je kan ook vulcastrat gebruiken. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water, dat zich tussen de hydrokorrels verzamelt, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Dit kan wortelrot veroorzaken.

Een grotere plantenbak zorgt ervoor dat de plant weer kan gaan groeien en creëert een grotere waterbuffer voor de plant. Dit komt doordat de grond meer vocht kan opnemen. Ook zorgt de nieuwe grond voor meer voeding. De extra voeding en de grotere waterbuffer zorgen ervoor dat de plant gezonder en sterker wordt. Voor een bananenplant geldt, hoe groter de bloempot hoe beter. 

Voeden van de Bananenplant

Bananenplanten groeien snel, daarom hebben deze kamerplanten relatief veel voeding nodig. Zonder voeding zal de groei al snel minder worden. Geef de plant alleen in de lente- en zomermaanden voeding. In deze maanden groeit de plant het meest en in de herfst- en wintermaanden is de plant meer in rust.

Gebruik hierbij universele kamerplantenvoeding. Lees voor gebruik de verpakking, voor de juiste dosering en handelingen. Geef de plant nooit meer voeding dan wordt aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan de plant.

Bananenplant voeding geven

Musa bananenplant onderhouden

Musa bananenplant sproeien

Verkleurde bladeren

De bladranden van de onderste bladeren zullen al snel bruin worden. Deze bruine bladranden zijn normaal en kan je niet voorkomen. Als je deze randen niet mooi vindt, kan je de randen afknippen. Op den duur zal het gehele blad afsterven. Dit is een natuurlijk proces, waar oud blad wordt vervangen door nieuw blad boven in de plant. Snij/knip dit dode blad 5 cm van de stam af. Het restant zal afsterven en is er eenvoudig af te trekken.

Als de plant een gele gloed over de bladeren krijgt, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats in dit geval de plant 1 meter verder van het raam af. Ook is het verstandig de grond te controleren door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Als de plant brandplekken of bruine plekken op het blad krijgt, is het vaak een combinatie van een teveel aan licht in combinatie met te weinig water.

Het kan ook dat het blad gescheurd is. Dit is een natuurlijke beschermingsmaatregel van de plant. Deze planten groeien langs de kust in tropische gebieden. Doordat de wind daar vrij sterk is zal het blad, als het niet zou inscheuren, heel makkelijk afbreken. Als je het gescheurde blad niet mooi vindt, kan je ervoor kiezen het blad te verwijderen.

Snoeien

We raden aan de stam van de Musa niet te snoeien. Wel kan je de oude bladeren, die bruin worden, weg knippen. Dit kan je doen door het blad vijf centimeter van de stam af te knippen. Dit blad zal worden vervangen door nieuw blad dat boven in de plant zich uitrolt.

Ook maakt de plant, onder de juiste omstandigheden, kleine bananenplanten aan. Deze kan je vinden naast de stam en kan je gebruiken bij het vermeerderen van de plant. Deze kleine plantjes nemen ook voeding en water op uit de grond, hierdoor heeft de moederplant minder voeding en water tot beschikking. Voor een gezondere Bananenplant kan je deze kleine planten het beste verwijderen of stekken en in een andere pot zetten.

Belangrijk! De Musa stoot snel oud blad af en maakt ook weer in korte tijd nieuw blad aan. Verwijder de oude bladeren van de Musa om zo zijn sierwaarde te behouden. Dit is een snel en natuurlijk proces waardoor de Musa plant hierdoor meer onderhoud en aandacht vraagt. Het is dus echt van groot belang om de oude bladeren te verwijderen anders wordt het uiterlijk van de Musa plant niet heel aantrekkelijk om naar te kijken. 

Musa stekken

Je kunt heel makkelijk de Musa stekken. De bananenplant vormt regelmatig nieuwe scheuten onderin bij de stam. Deze kan je van de plant scheuren, of met een schepje verwijderen, als er voldoende wortels zijn gevormd. Plaats dit stekje vervolgens in lichtvochtige en luchtige potgrond. Een tip hierbij is het plaatsen van een plastic zak over het stekje om de luchtvochtigheid te verhogen.

Bloeit de Musa bananenplant?

Wanneer, en of, een bananenplant gaat bloeien verschilt per soort. Het kan tot wel 4 jaar duren voordat de plant gaat bloeien. Ook moet de plant een bepaalde hoogte bereiken voordat het gebeurt. Als laatste bloeit de Musa alleen wanneer er voldoende licht en warmte aanwezig is. Dit zal in de natuur dus veel sneller gebeuren dan in de woonkamer.

De meest voorkomende Musa kamerplant is de Dwarf Cavendish. De stam van deze soort is bij 3,5 meter voldoende ontwikkelt om een tros bananen te kunnen houden. De bananen hiervan zijn eetbaar. Let hierbij er wel op dat wanneer je de plant chemisch hebt behandeld, tegen ongedierte, dit tot uiting kan komen in de vruchten. We adviseren dus om de vrucht van de plant niet te consumeren.

Giftig

De Musa is niet giftig. Wel adviseren we om de bananen, en andere delen, van de plant niet voor consumptie te gebruiken. Door de chemische bestrijding bij u thuis of bij de kweker, is het niet verstandig en niet veilig genoeg.

Ziektes

De Musa krijgt niet snel last van ongedierte. Droogte is vaak de oorzaak van spint, bestrijdt dit ongedierte snel.

Rotte plekken bij de stam, zijn het gevolg van te veel water. Snijd de rotte plekken weg en geef voortaan minder water. Het is mogelijk dat de plant niet meer te redden is.

Mocht de bananenplant toch last krijgen van ziektes of ongedierte, dan raden wij aan om dit chemisch of biologisch te behandelen.

Musa (Bananenplant) bananen in kwekerij
Ga direct naar