Syngonium verzorging

De Syngonium is van nature een klimplant en komt oorspronkelijk uit het tropische regenwoud. De syngonium soorten behoren tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken, dit kun je zien aan de bladeren. Deze kamerplanten hebben een uniek blad met mooie patronen. Vaak zijn er gestreepte of vlek tekeningen in het blad zichtbaar. De meeste Syngonium soorten zijn groen met grijs/witte tekeningen. De kleur en de textuur van de bladeren kan in de jaren veranderen. De plant is te herkennen aan de pijlvormige bladeren. Bovendien is het een luchtzuiverende plant. 

Syngonium verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Syngonium verzorging

De Syngonium is van nature een klimplant en komt oorspronkelijk uit het tropische regenwoud. De syngonium soorten behoren tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken, dit kun je zien aan de bladeren. Deze kamerplanten hebben een uniek blad met mooie patronen. Vaak zijn er gestreepte of vlek tekeningen in het blad zichtbaar. De meeste Syngonium soorten zijn groen met grijs/witte tekeningen. De kleur en de textuur van de bladeren kan in de jaren veranderen. De plant is te herkennen aan de pijlvormige bladeren. Bovendien is het een luchtzuiverende plant. 

Syngonium water geven

De Syngonium komt van oorsprong uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan een vochtige omgeving. Zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is in de zomer, zonder dat er een laag water in de pot vormt. In de winter kan je het beste wachten met water geven tot de grond begint op te drogen.

We raden aan om de grond om de zoveel tijd te testen, door je vinger in de grond te stoppen. Als je jouw wijsvinger tot twee knokkels diep in de grond hebt gestopt en de grond droog voelt, is het tijd om water te geven. Is de grond na een week nog steeds erg nat, geef je kamerplant dan minder water per keer. Is de grond binnen twee dagen alweer droog dan ben je te zuinig geweest.

Sproeien 

De Syngonium vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid verbeteren, hierdoor wordt het tropische regenwoud nagebootst waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Tevens werkt sproeien goed ter preventie van ongedierte en ziektes. Omdat de plant grotere bladeren heeft komt er al snel een laag stof op het blad. Dit is met een goede sproeibeurt ook makkelijk te verwijderen.

Licht en warmte

Plaats de Syngonium op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Vermijdt daarom een locatie voor het raam op het zuiden. Direct zonlicht van de avond- of ochtendzon zal de kamerplant stimuleren nieuw blad aan te maken. Te veel zonlicht van de middagzon zal leiden tot bruine randen op de bladeren. Wil je de kamerplant toch voor een raam op het zuiden plaatsen? Behoudt dan een afstand van minimaal 2 meter.

Wanneer de kamerplant te donker staat, bijvoorbeeld meer dan 2 meter van een raam op het noorden, dan zal de groei stagneren. Bovendien is de kans op wortelrot groter, omdat de kamerplant op een donkere locatie minder water verbruikt. In het algemeen groeit de Syngonium naar het licht toe. Dit kan er op de lange termijn voor zorgen dat de plant minder mooi wordt. Draai de plantenbak daarom om de zoveel tijd een paar graden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 12 ℃

Syngonium verpotten

Omdat de Syngonium langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. De plant verpotten in een mooie sierpot/plantenbak is wel aan te raden. Elke twee jaar verpotten is hierbij voldoende. Ten eerste is dit mooier en ten tweede heeft de plant meer ruimte om zijn wortels verder te laten groeien. Dit kan direct na aanschaf, of bij voorkeur in de lente. De lente is het groeiseizoen en eventuele beschadigingen aan de wortels zullen dan sneller herstellen. Neem hierbij een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent breder dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Het is verstandig om bij hoge vazen een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is.

Bemesting van de Syngonium

Je kunt de Syngonium in de lente en de zomer helpen gezond te blijven door hem te bemesten. Gebruik hiervoor universele kamerplantenvoeding. Tijdens deze periode mag je de Syngonium om de twee weken bemesten. In de herfst en winter raden we aan de Syngonium geen extra voeding te geven. Lees voor de juiste dosering de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, dit kan de kamerplant namelijk schaden.

Onderhoudt van de Syngonium

Verkleurde bladeren

De Syngonium heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden, kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. Dit is namelijk een teken van te veel zonlicht. Indien de Syngonium te lang droog heeft gestaan zullen de onderste bladeren bruin of geel worden, over het algemeen overleeft de Syngonium dit wel. Wanneer de Syngonium bruine bladpunten of bladranden krijgt is dit meestal een teken van teveel water geven. Ook kan het onderste blad zonder oorzaak afsterven, zolang de plant boven in nieuw vers blad aanmaakt, zal dit bij het natuurlijke verloop horen.

Snoeien 

Omdat de Syngonium niet snel groeit is het ook niet noodzakelijk om de plant te snoeien. Wel kunnen de verdroogde bladeren er tussen uit gehaald worden. Zo ziet de plant er frisser uit. 

Syngonium stekken 

Het vermeerderen van de Syngonium is gemakkelijk zelf te proberen. Knip de stengel ongeveer 2,5 centimeter onder de knop af en zet het in een potje met schoon water. Aan de stek zullen nu wortels gaan groeien. Laat de wortels ongeveer 5 centimeter lang worden en poot vervolgens het stekje in de grond.

Bloeit de Syngonium?

De Syngonium is een bladplant waar geen bloemen aan komen. 

Giftig

De Syngonium is een giftige kamerplant. Zorg er daarom voor dat huisdieren en kinderen er niet bij kunnen komen.

Ziektes

De Syngonium niet gevoelig voor ziektes. Controleer voor de zekerheid af en toe wel op witte en rare plekjes op de bladeren, maar verder is het niet noodzakelijk om erop te letten. 

Ga direct naar