Aardbeien plant verzorging

De aardbeien plant, Fragaria × ananassa, ook wel zomerkoninkje genoemd, is afkomstig van de Rozenfamilie. De Fragaria is een vaste plant en wordt ongeveer 20 cm hoog. De aardbei is, ondanks dat veel mensen dat denken, geen vrucht. De aardbei is een schijnvrucht, het opgezwollen sappige en gekleurde weefsel van de bloembodem. De zaadjes die aan de buitenkant van de aardbei zitten zijn de daadwerkelijke vruchten. Je kunt de plant zowel in de volle grond als in pot zetten. Wanneer je een aardbeien plant wilt kopen kun je dit het beste in augustus doen. Bekende aardbeiplant soorten zijn; Fragaria Evita, Fragaria Frel en de Fragaria Red Ruby. De aardbeien plant is niet heel moeilijk qua verzorging maar vraagt wel om wat aandacht. Ook kun je prima aardbeien kweken. Hieronder lees je de nodige tips. 

Aardbeien plant verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

 

Aardbeien plant verzorging

De aardbeien plant, Fragaria × ananassa, ook wel zomerkoninkje genoemd, is afkomstig van de Rozenfamilie. De Fragaria is een vaste plant en wordt ongeveer 20 cm hoog. De aardbei is, ondanks dat veel mensen dat denken, geen vrucht. De aardbei is een schijnvrucht, het opgezwollen sappige en gekleurde weefsel van de bloembodem. De zaadjes die aan de buitenkant van de aardbei zitten zijn de daadwerkelijke vruchten. Je kunt de plant zowel in de volle grond als in pot zetten. Wanneer je een aardbeien plant wilt kopen kun je dit het beste in augustus doen. Bekende aardbeiplant soorten zijn; Fragaria Evita, Fragaria Frel en de Fragaria Red Ruby. De aardbeien plant is niet heel moeilijk qua verzorging maar vraagt wel om wat aandacht. Ook kun je prima aardbeien kweken. Hieronder lees je de nodige tips. 

Aardbeienplant water geven

Aardbeienplant water geven

De aardbeien plant vraagt regelmatig om water. Zeker bij extreme droogte. Wanneer er te weinig water wordt gegeven zal dit ten nadele zijn met betrekking tot de groei van de aardbeien. Wanneer je water gaat geven, geef dan water naast de tuinplant en niet er op. Zo beschadig je de vruchten niet. 

Licht en warmte

De aardbeienplant houdt van veel zon. Zet de tuinplant op een plekje in de zon of halfschaduw. Het aantal zonuren voor deze plant is zo’n 6 tot 10 uur per dag, in de ideale situatie. De bodem waarin de aardbeien plant staat moet goed vochthoudend zijn. 

Bloeitijd

De bloeitijd van de aardbeienplant is van mei tot aan september. 

Winterhard

De aardbeienplant is winterhard.



 

Aardbeienplant  Fragaria × ananassa

Aardbeienplant planten

Aardbeienplant planten

Als je aardbeien planten gaat kopen, houdt er dan rekening mee wanneer je deze wilt gaan planten. Wanneer je de aardbeien plant gaat planten kun je dit het best in juli of augustus doen. Zorg ervoor dat wanneer je een plek hebt gekozen in de volle grond, hiervoor geen andere aardbeienplant heeft gestaan. Dit kan namelijk ziektes of schimmels veroorzaken. Maak een ruim gat en doe de aardbeienplant hierin. Het blad van het zomerkoninkje moet net boven de grond uitsteken. De grond waarin de plant staat moet voldoende voedingsstoffen hebben. Geef ook meteen wat extra mest om de groei van de tuinplant te bevorderen. Om de grond zo goed mogelijk vochthoudend te laten zijn wordt er ook vaak gebruik gemaakt van stro rondom de plant. 

Verpotten

Verpotten is niet nodig wanneer je de aardbeienplant in pot hebt staan. Wanneer je jouw aardbeienplant niet in de volle grond maar in een pot wilt hebben, gebruik dan een pot met daarin lichtzure, humusrijke tuinaarde. Zorg er wel voor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. Plant de aardbeien plant een beetje schuin in de pot, zo kunnen de aankomende aardbeien over de rand van de pot gaan groeien. 

Verplanten

Als je de aardbeienplant wilt verplaatsen kun je dit het beste doen in februari tot aan maart. Wanneer je het zomerkoninkje gaat verplaatsen moet je de aarde niet van de wortels afschudden maar plant met aarde om de wortels, om de wortels zo goed mogelijk te beschermen. 

Voeding voor de Aardbeien plant

De aardbeien plant heeft ook zo af en toe wat extra voeding nodig. Je kunt het beste in het vroege voorjaar de plant bemesten. Gebruik hiervoor natuurlijke meststof, maar geef niet te veel. Geef na het mesten meteen water zodat de mest goed wordt opgenomen. 

 
Voeding voor de Aardbeien plant

Aardbeienplant onderhouden

Aardbeienplant onderhouden

Houdt de aardbeienplant goed in de gaten wat betreft de verzorging. De tuinplant mag niet te nat staan maar zeker ook niet te droog. Omdat het zomerkoninkje snel uitlopers krijgt is het goed deze regelmatig te verwijderen. Zo kan de plant al haar energie in de vruchten steken. Wil je niet dat vruchten gegeten worden door dieren zoals vogels? Dek de plant dan af door bijvoorbeeld een net. 

Aardbeienplant snoeien

Na de oogst, rond midden juli, kun je de aardbeienplant gaan snoeien. Snoei de uitlopers en oud/ lelijk blad weg. Wanneer je bruine bladeren in de herfst ziet aan de plant, haal deze er niet af. De bladeren bieden bescherming voor de winter. 
Vroege uitlopers kun je het beste weg snoeien. Het is zonde dat de plant zijn energie hierin stopt in plaats van in de vrucht.

Aardbeien stekken of vermeerderen

Tijdens of na de oogst ontstaan de eerste uitlopers van de aardbeienplant. Doordat een aardbeienplant veel uitlopers kan krijgen moet je goed kijken welke uitlopers je kunt gebruiken voor het stekken. Wil je aardbeien gaan stekken? Kies een mooie moederplant met maximaal 3 uitlopers (verwijder desnoods de andere uitlopers). Vul een pot met potgrond en doe hier de stek met moederplant in. Je kunt de stek eventueel vastzetten met een klemmetje zodat de stek goed op zijn plaats blijft zitten. De stek heeft ongeveer 2 weken nodig om te gaan wortelen in de bodem. Ook zal de stek nieuwe uitlopers krijgen. Verwijder deze uitlopers zodat de stek al haar energie in eigen stek kan steken. Wanneer het stekje goed gegroeid is in de bodem kun je de stek losmaken van de moederplant. Vergeet niet regelmatig water te geven.  Wanneer de wortels onderuit de pot komen is de plant groot en sterk genoeg om uitgeplant te worden. 

Zaaien/ oogsten

Wil je zelf aardbeien gaan kweken? 
Je kunt zaadjes kopen of de zaadjes gebruiken die aan de buitenkant van de aardbei zitten. Die laatste zaadjes zijn wel minder sterk om te zaaien. 
Ga je in een pot zaaien, doe de zaadjes dan in een pot met potgrond die voldoende voedingsstoffen bevat en dek af met een dun laagje grond. Zet de pot voor het raam bij een kamertemperatuur van ongeveer 19 graden. Zorg dat de grond licht vochtig blijft. Wanneer de plantjes zijn opgekomen en deze 2 of 3 blaadjes hebben kun je ze verpotten naar een grotere pot, bij dezelfde kamertemperatuur. Na de vorst kan de aardbeien plant naar buiten verplaatst worden. 
In juni kun je gaan oogsten. Knip de aardbei inclusief kroontje van de plant af. Verwijder ook meteen de rotte of natte aardbeien. Deze hoef je niet weg te gooien maar kun je ergens neerleggen waar de dieren het kunnen opeten.

Vorst

De aardbeienplant kan vorst tot wel -25 graden verdragen. Maar bij langdurige vorst is het verstandig de aardbeien plant af te dekken met vliesdoek of stro.

Bloemen van de Aardbeienplant

Vanaf mei/ juni gaat de aardbeien plant bloeien en krijgt de plant witte bloementjes met een geel hart in het midden. Hierna volgen er groene puntjes, die gaan uitgroeien tot aardbeien. 

Giftig

De aardbeienplant is gelukkig niet giftig voor mens en dier. 

Ziektes

De Fragaria is erg vatbaar voor ziektes en schimmels. De meest bekende ziektes zijn meeldauw en vruchtrot. Bij meeldauw zul je witte vlekken op de bladeren van de tuinplant zien. Verwijder de aangetaste delen en/of vruchten. 

Aardbeienplant bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Aardbeienplanten

1. Bosaardbei

De Bosaardbei, Fragaria vesca, is een vaste plant die ongeveer 15 cm hoog wordt en staat graag op een plekje met halfschaduw. 

2. Sonata aardbei

De Sonata aardbei, Fragaria × ananassa 'Sonata', houdt van zonlicht en wordt zo'n 20 cm hoog. De Sonata krijgt middelgrote aardbeien.

3. Ostara aardbei

De Ostara aardbei, Fragaria x ananassa 'Ostara', krijgt veel vruchten. De Ostara is bladverliezend en gevoelig voor ziektes.

4. Lambada aardbei

De Lambada aardbei, Fragaria x ananassa 'Lambada', wordt 20 cm hoog en staat graag op een plekje in de zon. 

5. Pineberry

De Pineberry,  witte aardbei of Fragaria ananassa 'Pineberry', produceert witte aardbeien. De aardbeien zijn iets kleiner dan gemiddeld. Deze plant is niet zelfbestuivend.

6. Elsanta 

De Elsanta aardbei, Fragaria x ananassa 'Elsanta', is zelfbestuivend en krijgt grote brede vruchten. 

Vraag & Antwoord
Hebben aardbeien kalk nodig?

Aardbeienplanten houden van een neutrale grond die niet te zuur is. Dit kun je meten met een pH- meter. Idealiter heeft de grond een waarde tussen de 5.5 en 6.5. Is de grond te zuur, dan kun je kalk toevoegen aan de grond, zoals gesteentemeel. 

Wat is het verschil tussen doordragende aardbeien en kortdragende aardbeien?

Kortdragende aardbeien hebben een productie periode van ongeveer 3 tot 4 weken. Doordragende aardbeien geven vruchten af tussen juni en september.

Moet een aardbeien plant na een aantal jaar vervangen worden?

Je hoeft een aardbeienplant niet per sé na een paar jaar te vervangen. Wel is het zo dat de plant na 2 tot 3 jaar minder aardbeien kan geven of dat de aardbeien kleiner worden. Je kunt het beste uitlopers van de aardbeienplant in de grond kweken zodat dit nieuwe aardbeienplanten worden en je zo jaren lang van aardbeien kunt genieten.

Moet ik de bloemen van mijn aardbeienplant weg knippen?

Dit is alleen nodig bij langdragende aardbeien planten. Doordat de langdragende aardbeien plant langer vruchten geeft is het goed om de eerste paar (een stuk of 4) bloemstengels te verwijderen zodat de verhouding tussen blad en bloemen juist is. 

Ik krijg bruine bladeren aan mijn aardbeienplant

Wanneer er bruine bladeren aan jouw aardbeienplant verschijnen kan dit een teken zijn dat je plant te veel meststof ontvangt. Gebruik altijd normale potgrond in combinatie met langzaam vrijkomende meststof.

Mogen mijn aardbeien niet op de grond hangen?

Het beste is om jouw aardbeien niet op de directe grond te laten komen. De vruchten kunnen anders sneller rotten of schimmel krijgen. Het is verstandig om de grond af te dekken doormiddel van stro, bruin karton of worteldoek. Dit houdt het onkruid tegen, zorgt er voor dat de grond langer vochtig blijft én houdt jouw aardbeien schoon. 

Ga direct naar