De Appelboom (Malus domestica) is de bekendste fruitboom. De appel behoort tot de rozenfamilie en kan wel tussen de 50 en 80 jaar oud worden. Ook kan de appelboom 10 meter hoog worden. De appelboom is een bladverliezende boom. Appelbomen vergen niet veel onderhoud qua verzorging en je kunt de appels voor diverse doeleinden gebruiken. Wil je een appelboom in je tuin? Hoe leuk is het om je eigen appels te oogsten! Let er wel op dat je van te voren weet of jouw voorkeur van een ras een andere appelboom nodig heeft of niet. Dit is vanwege de bestuiving die de appelboom nodig heeft om appels te kunnen oogsten. De meeste appelbomen hebben een andere appelboom ras nodig voor de bestuiving. Deze boom dient binnen 100 meter van de appelboom te staan. Belangrijk is dat de bomen tegelijkertijd bloeien en dat de kwaliteit van het stuifmeel overeenkomt. Wanneer je kiest voor een appelboom die zichzelf bestuift, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Kijk snel verder om meer informatie te vinden over de verzorging van de appelboom.
Appelboom water geven
Een appelboom heeft voldoende water nodig. Dit is vooral belangrijk tijdens het planten en de eerste periode na het planten. De fruitboom vraagt zo’n dertig tot veertig liter water per week. In de zomerperiode heeft de appelboom qua verzorging meer water nodig (zo’n 3 keer per week) dan in de rest van de seizoenen.
Licht en warmte
De appelboom is een echte zonaanbidder en heeft zo’n 8 uur zonlicht per dag nodig. De beste plek om de tuinplant te planten is dus in de zon, maar halfschaduw kan ook.
Bloeiperiode
De bloeiperiode van de appelboom is in april of mei. Het kan wel twee tot vijf jaar duren voordat een jonge appelboom vruchten krijgt.
Winterhard
De appelboom is winterhard, maar de bloemen van de boom zijn wel kwetsbaar.
Appelboom planten
De beste tijd van het jaar om een appelboom te planten is in de herfst en/ of winter. Plant de appelboom op een plek in de zon. Wanneer de boom op een plek staat waar veel wind komt kun je de boom het beste ondersteunen door middel van (boom)palen.
Appelboom in pot
Wil je een appelboom(pje) in pot? Dit kan niet met elke appelboom. Kies voor een kleine appelboom. Een patioboom, of een minitree zijn geschikte soorten. Zorg voor een ruime pot waar de wortels goed in kunnen groeien. Bij vorst moet de wortelkluit wel goed beschermd worden.
Appelboom verplaatsen
Wil je een appelboom verplaatsen? Doe dit dan in de rustperiode van de boom, in de lente of in de herfst. Geef de appelboom een aantal dagen eerst water. Snoei dan de boom terug en verwijder oud hout. De boom moet ten minste 1,5 meter verwijderd zijn van andere planten/ bomen. Zorg dat het nieuwe gat twee keer zo breed is als de kluit van de appelboom. Qua diepte van het gat mag deze hetzelfde zijn als het gat waar de boom eerst in stond. De grond moet goed gedraineerd zijn en voedzaam.
Voeding voor de Appelboom
Het is niet noodzakelijk om de appelboom te bemesten. Wil je jouw appelboom toch een beetje extra voeding en verzorging geven? Doe dit dan het liefst vroeg in het voorjaar. Heb je een wat oudere appelboom, dan kun je de boom al iets eerder gaan bemesten. Je kunt hiervoor gedroogde koemestkorrels gebruiken.
Appelboom onderhouden
Door de appelboom regelmatig water te geven, te snoeien en af toe extra voeding te geven, zorg je ervoor dat jouw de boom optimaal kan groeien. Onderhoud plegen aan de boom is essentieel.
Snoei van de appelboom
Welke verzorging heeft de appelboom nodig als het gaat om snoeien? Het is belangrijk om de appelboom regelmatig te snoeien. De snoei van jouw appelboom kun je het beste doen na bladval, in de winter (november t/m maart). Doe je dit niet dan kan de oogst na verloop van tijd erg terug lopen.
Appelboom stekken
Wil je een appelboom gaan stekken? Begin hiermee in de winter of het vroege voorjaar. Snij een deel van een tak af dat zo’n 15-38 cm is van de punt van de tak. Doe de stek in vochtig zaagsel of vermiculiet en bewaar deze drie tot vier weken op een plek in de kelder of in de koelkast. Er ontstaat nu eelt over het afgeknipte gedeelte van de tak. Nu kun je door middel van bewortelingspoeder het uiteinde waar eelt op zit bestuiven. Steek het uiteinde in een bak met vochtige turfgrond. Zorg dat de grond constant vochtig blijft en bewaar de bak op een warme plek met gedeeltelijk zonlicht. Na een aantal weken beginnen de bladeren en wortels te komen. Geef een beetje vloeibare mest. Je kunt nu jouw stekje verplanten.
Oogsten
Vaak zijn de appels in september of oktober rijp genoeg om te plukken. Je kunt het beste even aan de appel draaien, gaat dit gemakkelijk en laat hij los? Dan is de appel rijp genoeg. Bij een rijpe appel is het vruchtvlees minder vast. Ook moeten de pitten van de appel lichtbruin van kleur zijn.
Vorst
Om de knoppen van jouw appelboom te beschermen tegen vorst kun je dit het beste doen door middel van water. Water? Dat klinkt gek, maar toch is het zo. Door de vorst ontstaat er een ijslaagje op de knop, deze dient als beschermlaag. Besproei dus tijdens de vorst jouw boom. Je voorkomt dat de toekomstige vrucht kapot gaat. Voor extra verzorging van je appelboom kun je eventueel ook een doek aanbrengen rondom de kroon van de boom. Hierdoor wordt er gezorgd dat de warmte in de boom blijft zitten.
Bloemen van de Appelboom
In het voorjaar geeft de appelboom prachtige witte bloesem. De bloemen bloeien ongeveer 2 weken waarna de bloemen af vallen. Hierna gaan er appels groeien.
Giftig
De Manzanillaboom (appeltjes des doods) is een giftige soort. Maar deze komt alleen voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Voor de rest zijn appelbomen niet giftig, je kunt dus lekker jouw appeltje uit eigen boom eten. Pas wel op met de zaadjes van de appel. Deze kun je beter niet eten. Maar mocht je per ongeluk een pitje eten is dat niet erg.
Ziektes
De meest voorkomende ziekten bij een appelboom zijn bruinrot (als de appels beschadigd zijn) en schurft (onregelmatige vlekken op de appels en/of bladeren en takken). Mieren en luizen kunnen ook in een appelboom voorkomen. Welke verzorging heeft de appelboom nodig om te bestrijden? Snoei de boom en gooi aangetaste appels weg (ook de aangetaste appels die onder de boom liggen).
Hieronder staan de verschillende soorten Appelbomen
1. Malus Domestica elstar
De Malus domestica elstar is een van de bekendste appelbomen en bloeit tussen april en mei. Deze appelboom kan tot 3 meter hoog worden.
2. Granny Smith appelboom
De Granny Smith appelboom houdt van een zonnig plek in de tuin of een plek met halfschaduw. Deze appelboom is niet zelfbestuivend.
3. Appelboom Jonagold
De appelboom Jonagold is een zelfbestuivende boom en daardoor ideaal voor een kleinere tuin. Tussen september en oktober kun je de appels plukken.