Basilicum (Ocimum basilicum) is een kruid die ook wel koningskruid wordt genoemd. Oorspronkelijk komt basilicum uit Zuidoost-Azië en Centraal-Afrika. Er zijn wel 160 verschillende soorten basilicum. Basilicum wordt gebruikt in de keuken maar ook als geneesmiddel. Je kunt basilicum drogen en er zelfs olie of azijn van maken. Basilicum bestaat als eenjarige plant en als meerjarige plant. Basilicum kan tot wel één meter hoog worden. De basilicum plant is niet heel moeilijk qua verzorging. Bekende basilicum soorten zijn de thaise basilicum, de paarse /rode basilicum en de griekse basilicum.
Basilicum water geven
Hoe vaak moet je basilicum water geven? Basilicum houdt niet van een uitgedroogde bodem. Zorg er dus voor dat de basilicum plant niet helemaal uitdroogt. Wanneer je basilicum in een pot hebt staan moet je vaker water geven, omdat het plantje in pot sneller uitdroogt dan wanneer de plant in de volle grond staat. Geef kleine beetjes water. Niet te veel in één keer, dat kunnen de wortels maar moeilijk aan.
Licht en warmte
Basilicum houdt van de volle zon. Maar als je het tuinplantje in de volle zon zet heb je ook kans dat het plantje uitdroogt. Wat is dan de beste standplaats voor basilicum? Een plekje met meer beschutting is fijner. De basilicum plant staat goed op een plek met halfschaduw.
Bloeitijd
In juli-augustus bloeit basilicum. Het plantje krijgt, witte, lila of paarse bloemen.
Basilicum winterhard
Basilicum is niet winterhard.
Basilicum planten
Wanneer je basilicum buiten gaat planten is het belangrijk rekening te houden met een humusrijke grond. Ook moet de grond goed doorlatend zijn. Basilicum kun je het beste vanaf half mei planten. Dit kun je in een pot doen of in de volle grond. De meerjarige basilicum plant kun je het beste in een pot planten. Deze moet je namelijk in de winter binnen halen. Als het plantje buiten in de volle grond zou staan moet je deze eerst uitgraven om vervolgens in een pot te doen.
Verpotten
Wanneer de wortels onder de pot uit de gaatjes komen is het tijd om de basilicum plant te verpotten naar een grotere pot. Gebruik altijd een pot met gaatjes onderin zodat het water goed kan weglopen.
Verplanten
Het is geen probleem om de basilicum plant te verplaatsen. Je verplaatst de tuinplant met name wanneer het buiten in de volle grond staat (en het om de meerjarige soort gaat) en je deze in de winter naar binnen moet halen. Of je verplaatst de basilicum plant naar buiten wanneer je zelf bent gaan zaaien en het plantje groot genoeg is. De vorstperiode moet dan wel voorbij zijn.
Voeding voor Basilicum
Basilicum heeft soms wat extra verzorging nodig als het om voeding gaat. De basilicum plant vraagt af en toe om wat extra mest. Geef in de zomermaanden om de paar weken wat extra mest wanneer de basilicum plant in een pot staat. Wanneer de tuinplant in de volle grond staat hoef je minder vaak extra mest te geven. Gebruik hiervoor uitgebalanceerde meststof.
Basilicum onderhouden
De basilicum plant vraagt niet veel qua verzorging. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Vooral de hoeveelheid water geven kan cruciaal zijn bij deze tuinplant. Ook is het heel belangrijk de plant regelmatig te snoeien.
Basilicum snoeien
Snoei regelmatig de basilicum plant. Knip de bovenste blaadjes weg en de topjes van de scheuten. Wanneer basilicum zijn kracht verliest in de herfst kun je het beste wat blaadjes plukken om zo de groei te bevorderen.
Basilicum stekken
Wanneer je basilicum wilt gaan stekken moet je een stengel pakken waar geen bloesem aan zit. Snij de stengel ongeveer 8 cm af (onder een bladknop). Verwijder de onderste blaadjes. Doe het stekje in een glas met water en zet het glas op een zonnige plek in huis. Wanneer er witte wortels verschijnen kun je het basilicum plantje in een pot met zaai- en stekgrond plaatsen.
Basilicum zaaien/ Oogsten
Wil je basilicum buiten in de volle grond zaaien kun je dit het beste in de maand mei of juni doen. Er moet ongeveer 20 tot 30 cm tussen de basilicum zaden zitten. Doe een dun laagje tuinaarde hierover heen. Als je in een pot gaat zaaien kun je wat dichter op elkaar zaaien. De basilicum zaden ontkiemen na een week ongeveer. Wanneer je in een pot gaat zaaien kun je hier al eerder mee beginnen, in maart. Vul de pot met potgrondmix, leg de zaadjes hier in en bedek deze met een dun laagje aarde. Geef de zaadjes regelmatig water.
Hoe moet je basilicum plukken om te oogsten? Knip de stengels met blaadjes (met een scherp mes of een schaar) en laat altijd ⅓ van het plantje staan. Je kunt ten alle tijden oogsten.
Vorst
Basilicum kan niet tegen vorst. De meerjarige basilicum soort moet je binnen halen tijdens de winterperiode.
Bloemen van Basilicum
In juli-augustus gaat de basilicum plant bloeien. De bloemen kleuren wit, lila of paars. De bloemen van de basilicum zijn eetbaar. De bloemen van de basilicum plant hebben een zachtere smaak dan de blaadjes van de plant.
Giftig
Basilicum is niet giftig voor mens en dier.
Ziektes
Basilicum kent weinig ziektes. Wanneer er verkleuring aan het blad optreedt kan dit betekenen dat het plantje weinig of juist te veel water krijgt.
Hieronder staan de verschillende soorten Basilicum
1. Heilige basilicum
Heilige basilicum, Tulsi, is een tropisch kruid. Tulsi is een vaste plant. De plant wordt ook als geneeskrachtig kruid gebruikt.
2. Paarse basilicum
De Paarse basilicum, Ocimum basilicum, heeft een frisse citroensmaak en is eetbaar.
3. Griekse basilicum
De Griekse basilicum, of struikbasilicum, is een compacte en kleinblijvende keukenkruid. Deze basilicum wordt veel in de mediterraanse keuken gebruikt.
4. Genovese basilicum
De Genovese basilicum is een eenjarig en sterk geurend kruid. Dit kruid wordt vaak gebruikt om pesto mee te maken.