Bieslook (Allium schoenoprasum), ook wel pijpgras genoemd, is afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Bieslook is een vaste en meerjarige plant en wordt veel gebruikt als kruid in de keuken. Het tuinplantje kan 30 cm hoog worden. Bieslook is een makkelijk plant qua verzorging. Het tuinplantje is ook goed voor de gezondheid. Het bevat namelijk mineralen, vitamines en vezels. Wanneer je bieslook eet heeft het een lichte uiensmaak. Je kunt alles van de bieslook plant eten, zelfs de bloemen. Ja bieslook krijgt ook bloemen in de zomer! Prachtige lila/ paarse bloemen. Er zijn diverse soorten bieslook; chinese bieslook, knoflookbieslook en wilde bieslook zijn een aantal bekende soorten.
Bieslook water geven
Bieslook houdt niet van droge grond. Wanneer bieslook in de volle grond staat moet je in droge periodes regelmatig water geven. Wanneer het tuinplantje in een pot staat moet je nog iets vaker water geven. Houdt de grond in de pot goed in de gaten, wanneer de grond droog aanvoelt moet het plantje water krijgen.
Licht en warmte
Bieslook houdt van veel zon. Zet de tuinplant in de volle zon of halfschaduw. Belangrijk is dat de grond wel vochtig blijft. Houdt hier rekening mee wanneer je de bieslook plant plaatst. Wanneer de sprieten slap en geel worden krijgt de plant te weinig vocht.
Bieslook bloei
Bieslook krijgt prachtige lila bloemen. De bloemen bloeien van juni tot juli ongeveer.
Bieslook winterhard
Bieslook is een winterharde plant.
Bieslook planten
Vanaf april kun je de bieslook plant buiten planten. De grond waar het tuinplantje in staat moet vruchtbaar zijn. Wanneer de grond niet vruchtbaar is kun je wat compost en mest toevoegen. Ook moet de bodem goed doorlatend zijn, het water moet goed weg kunnen lopen zodat er geen wortelrot kan ontstaan.
Verpotten
Wanneer je in de winter ook wilt genieten van jouw verse bieslook plant kun je deze het beste, wanneer de tuinplant in de volle grond staat, naar binnen halen en in een pot bewaren.
Verplanten
Bieslook hoef je eigenlijk alleen maar te verplanten wanneer je bieslook zelf gaat zaaien of wanneer je bieslook buiten in de volle grond hebt staan en deze in de winter naar binnen wilt halen.
Voeding voor Bieslook
Welke verzorging heeft bieslook nodig wat betreft voedingsstoffen? Bieslook kun je het beste laat in het voorjaar of vroeg in de zomer bijmesten. Gebruik hiervoor biologische mest. Wanneer bieslook in een pot staat kun je iets vaker bijmesten. Vaak is de grond waarin de bieslook plant staat minder vruchtbaar in een pot.
Bieslook onderhouden
Bieslook vraagt weinig verzorging. Af en toe een beetje bijsnoeien, zo nu en dan water geven en soms een beetje bijmesten is al voldoende. Vergeet niet dat de juiste standplaats van de bieslook plant heel belangrijk is.
Bieslook snoeien
Wanneer je wilt dat de bieslook plant zijn energie blijft gebruiken om nieuwe stengels aan te maken kun je het beste de bloemknoppen gaan snoeien wanneer deze zijn opgekomen. Doe dit in het groeiseizoen. Snoei ook de uitgebloeide stengels terug tot ongeveer 4 cm.
Bieslook stekken/ vermeerderen
Als je bieslook wilt gaan stekken kun je dit het beste doen door middel van te scheuren. Dit kun je het beste doen in de vroege lente. Verdeel een volwassen bieslook plant in tweeën of in vieren. Je kunt nu de nieuwe stukken opnieuw planten. Zorg er voor dat de grond goed vruchtbaar is en het water goed kan wel lopen.
Bieslook zaaien/ oogsten
Wanneer je de bieslook plant buiten wilt gaan zaaien kun je dat het beste tussen april en augustus doen. Doe de zaden van de bieslook plant in de volle (vruchtbare) grond en leg hier bovenop een dun laagje grond. Geef daarna genoeg water. De zaden van bieslook zullen binnen twee weken ontkiemen. Je gaat nu de eerst sprietjes boven de grond zien. In principe kun je binnen in een pot het hele jaar door zaaien. Maar wanneer je de bieslook plant buiten wilt plaatsen kun je het beste in maart binnen beginnen met zaaien in een pot. Vermeng potgrond met grof zand en leg de zaadjes er in. Leg hierover een dun laagje mengsel zand met potgrond. Zet het potje op een zonnige plek. Wanneer je na een paar weken geen ontkieming ziet (de eerste steeltjes) kun je het potje ook nog een tijdje buiten zetten. Bieslook zaden ontkiemen goed bij een koude temperatuur.
Bieslook kun je ten alle tijden oogsten. Belangrijk is wel dat wanneer je gaat oogsten, de plant goed geworteld is. Knip de bovenste helft van de stengels af en gebruik deze voor consumptie.
Vorst
Bieslook kan goed tegen vorst. Je hoeft deze tuinplant niet per sé te beschermen hiervoor.
Bloemen van Bieslook
Bieslook krijgt roze of lila/ paarse bloemen. De bloemen beginnen in juni met hun bloei en gaan door tot juli/ augustus. De bloemen zijn ook eetbaar! Alleen de stengels van de bloemen zijn minder lekker om te eten, deze zijn erg taai.
Giftig
Bieslook is niet giftig voor de mens maar wel voor dieren. Zelfs in een kleine hoeveelheid kan dit al een vervelende reactie geven voor honden en katten.
Ziektes
Bieslook kent weinig ziektes. Roest zou kunnen voorkomen als ziekte bij de bieslook plant. Dit uit zich door rood/ bruine puistjes op de bladeren. Wanneer dit probleem zich voordoet kun je dan het beste de aangetaste delen van de tuinplant verwijderen.
Hieronder staan de verschillende soorten Bieslook
1. Chinese bieslook
De Chinese bieslook, Allium tuberosum of knoflookbieslook, wordt ongeveer 40 cm hoog en heeft grove en brede bladeren.
2. Grove bieslook
Grove bieslook, Allium fistulosum of Pijplook, is een winterharde vaste plant.
3. Fijne bieslook
Fijne bieslook, Allium schoenoprasum, is een meerjarig kruid. Zowel de stelen als de bloemen zijn eetbaar.