De Clematis, ook wel Koningin der klimplanten genoemd, Bosrank of Bosdruif, behoort tot de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De Clematis kent wel 300 verschillende soorten. De Clematis is een echte klimplant. De bosrank krijgt prachtige bloemen in het voorjaar en groeit hoog waardoor je altijd wel een plekje in jouw tuin kunt vinden voor deze leuke tuinplant. De Clematis is een vaste plant en kan ook goed als bodembedekker geplaatst worden. Sommige Clematis soorten groeien langzaam, ongeveer 30 cm per jaar, andere soorten kunnen wel 1,5 meter per jaar groeien. Het eerste jaar na beplanting groeit de heester vaak nog niet zo snel. De meest bekende Clematis soorten zijn; de Clematis Vitalba, de Clematis alpina, de Clematis Montana rubens, de Clematis ‘Hagley Hybrid’ en de Clematis 'Ville de Lyon'. De Clematis vraagt weinig verzorging en is daarom een makkelijke tuinplant.
Clematis water geven
De Clematis vraagt om veel water. Zeker bij droge periodes moet je de Clematis dagelijks water geven. Het water moet goed weg kunnen lopen in de grond, dus zorg voor een gedraineerde bodem.
Clematis Bosrank
Wat is de beste standplaats van de Clematis? De Clematis staat graag op een plek in de zon of een plek met halfschaduw. De bosrank heeft het liefste zijn hoofd in de zon en zijn voeten in de schaduw. De Clematis staat wel liever beschut, ze houdt niet van veel wind.
Bloeitijd
De bloeitijd van de Clematis is voor de meeste soorten tussen april en september. De heester krijgt prachtige bloemen in de vorm van een klok of ster.
Clematis winterhard
De Clematis is goed winterhard. Sommige Clematis soorten zijn wintergroen.
Clematis planten
Wanneer kun je het beste een Clematis planten? Als je een Clematis gaat planten kun je dit het beste in het voorjaar doen. Graaf een gat, twee keer zo breed als de kluit van de bosrank, tien centimeter dieper dan de hoogte van de kluit. Voeg wat compost toe aan de grond en plaats de heester in het gat. Geef ruim water. Een Clematis plant kun je ook goed in een pot planten, maar kijk goed welke soort hiervoor geschikt is. De Clematis Little Lemons heeft bijvoorbeeld geen steun nodig, door middel van een paal in de pot. Anderen Clematis soorten hebben wel steun nodig in de pot door bijvoorbeeld een klimrek.
Clematis in pot
Wanneer jouw Clematis al zo'n drie jaar in dezelfde pot staat, kan het goed zijn om de heester te verplanten naar een grotere pot of, wanneer de wortels nog genoeg ruimte hebben, de bestaande pot verversen met nieuwe grond. Verpotten van de bosrank kun je het beste in het voorjaar doen. Zo krijgt de tuinplant weer een frisse start voor het groeiseizoen.
Clematis verplanten
Een bosrank kun je prima verplaatsen, behalve wanneer de heester al lange tijd op dezelfde plek staat, dan wordt het afgeraden. Je kunt de Clematis het beste in maart of april gaan verplaatsen. Graaf de wortelkluit van de bosrank zo ruim mogelijk uit en schud de aarde af van de kluit. Plant de Clematis op haar nieuwe plek net zo diep als de oude plek. Snoei de Clematis 30-60 cm terug tot aan de grond. Geef hierna veel water. Het kan wel een tijdje duren eer dat de bosrank weer goed gaat groeien.
Voeding voor Clematis
Doordat de Clematis hard zijn best moet doen om omhoog te groeien verbruikt de heester veel voeding. Bemesten van de Clematis plant is daarom noodzakelijk. Dit kun je het beste in maart doen. Gebruik als voeding, organische meststof.
Clematis onderhouden
De bosrank heeft niet veel verzorging nodig. Kijk goed welke soort Clematis je hebt en welk onderhoud hier het beste bij past. De grond waar de bosrank in staat moet niet uitdrogen en de voeten van de Clematis plant staan het liefst in de schaduw.
Clematis snoeien
Je snoeit de Clematis eigenlijk alleen wanneer de tuinplant te groot wordt en om te zorgen dat ze jong blijft. Snoei bij de voorjaarsbloeiende Clematis, de dode en zwakke takken, direct na de bloei weg. Knip om de paar jaar enkele oude takken helemaal weg aan de onderkant.
Na de eerste bloei moet je altijd de uitgebloeide bloemen van de clematis verwijderen.
De Clematis zomerbloeier moet je in het voorjaar snoeien, voor de nieuwe groei. Snoei de dode en zwakke takken weg. In de zomer snoei je de uitgebloeide takken terug tot vlak boven een knop die net onder een bloem zit.
De laatbloeiende Clematis moet je elk jaar voor de groei snoeien, rond februari-maart, zo’n 30 cm tot aan de grond. Snoei boven een dikke knop en snoei alle takken van het vorige jaar af.
Clematis stekken of vermeerderen
Wil je zelf een Clematis gaan stekken? Begin hiermee in juni of juli. Knip zo’n 15 cm van een jonge Clematis tak af. De tak moet niet te zacht zijn maar ook niet te houtig. Knip onder een knop schuin af. Verwijder de onderste blaadjes en het zachte topje bovenaan. Doop de Clematis stek in stekpoeder en zet het stekje in een pot met potgrond. Geef hierna water en dek de pot af met een plastic zak. Plaats de pot op een lichte en warme plek en haal de plastic zak twee keer per week zo’n tien minuten van de pot af om de stek te laten luchten. Na een paar weken zullen er nieuwe wortels aan de stek komen. Je kunt de stek hierna uitplanten in de volle grond.
Clematis zaaien/ oogsten
Wil je zelf de Clematis gaan zaaien? Hier kun je februari of maart mee beginnen. Doe eerst zaaigrond in de pot en leg de Clematis zaden hier op. Bedek de Clematis zaden daarna met een dun laagje zaaigrond. Geef een lekkere scheut water. Dek de pot af door een deksel op de pot te doen of een plastic zak. Het kan een tijdje duren eer dat de Clematis zaden ontkiemen. Bij de ene soort gebeurd dit al binnen een paar weken, bij de andere soort kan dit wel jaren duren. Wanneer de eerste plantjes tevoorschijn zijn gekomen kunnen ze uitgeplant worden.
Vorst
De Clematis kan wel wat vorst verdragen. Maar bij strenge vorst is het goed om de tuinplant toch een beetje te beschermen tegen de kou. Als de bosrank in een pot staat kun je de pot in een serre of schuur plaatsen, zolang de temperatuur tussen de 0 en de 8 graden ligt. Staat de Clematis in de volle grond, dan kun je de tuinplant beschermen door haar in te wikkelen met noppenfolie of een speciale plantenzak. Let op; sluit de plant niet helemaal af, ventilatie is belangrijk. Je kunt ook eventueel wat mulch (bijvoorbeeld boomschors) rond de plant leggen om de bosrank zo te beschermen tegen vorst.
Bloemen van de Clematis
Afhankelijk van de soort krijgt de Clematis kleine of grote bloemen. De Clematis bloem is klokvormig of stervormig. Qua kleuren bestaat de Clematis er in het wit, Clematis paars, Clematis roze en de Clematis in het rood. De bloemen bloeien uitbundig tussen april en september.
Giftig
De Clematis is giftig voor mens en dier. Het is daarom verstandig om handschoenen te dragen bij de verzorging van de Clematis tuinplant.
Ziektes
De Clematis kan last krijgen van verwelkingsziekte, het blad wordt dan bruin. Vaak is de bodem dan te droog.
Hieronder staan de verschillende soorten Clematis planten
1. Clematis armandii
De Clematis armandii krijgt roomwitte bloemen. De Clematis armandii kan 2,5 meter hoog worden en is groenblijvend en winterhard.
2. Clematis montana 'Rubens'
De Clematis montana 'Rubens' krijgt kleine rijkelijke zachtroze bloemen. De Clematis montana is een echte klimplant en kan wel 5 meter hoog worden.
3. Clematis alpina
De Clematis alpina, 'Alpenbosrank', bloeit van april tot mei met blauw/ paarse bloemen. De Clematis alpina kan tot 3 meter hoog worden.
4. Clematis viticella
De Clematis viticella, 'Italiaanse clematis', is een vaste plant en bloeit van juli tot september. De Italiaanse clematis is niet wintergroen.
5. Clematis avalanche
De Clematis avalanche is een vroegbloeiende Clematis die prachtige witte bloemen krijgt. Het is een snelgroeiende Clematis.
6. Clematis tangutica
De Clematis tangutica kan 3 meter hoog worden en is bladverliezend in de winter. De klokvormige bloemen kleuren geel en bloeien vanaf juni.
7. Clematis cirrhosa
De Clematis cirrhosa is een snelgroeiende Clematis met klokvormige, roomwitte bloemen met donkerrode spikkels op de blaadjes.