De dennenboom is een langzaam groeiende boom. Hij wordt ook wel Pinus genoemd. Sommige dennenbomen kunnen tot wel 10 meter hoog worden. De dennenboom is een boom met karakter. Vaak wordt een dennenboom verwart met een sparrenboom. De sparrenboom wordt juist gebruikt als kerstboom. Een dennenboom heeft ronde, bij elkaar staande naalden, een sparrenboom heeft solitaire naalden. De dennenboom is wintergroen, zo kun je het gehele jaar genieten van deze prachtige boom. Er bestaan diverse soorten dennenbomen en verschillende cultivars. Een grote dennenboom is een echte aanwinst voor je tuin! Een dennenboom, Pinus, heeft weinig eisen wat betreft de verzorging.
Dennenboom water geven
De dennenboom heeft niet veel water nodig. Water geven is alleen belangrijk wanneer er een langere periode van droogte is. Zorg wel voor een goed gedraineerde bodem. Wanneer het water niet goed weg kan lopen wordt de dennenboom vatbaarder voor ziektes.
Dennenboom standplaats
Een dennenboom heeft geen speciale voorkeur wat betreft de standplaats. Een beetje zonlicht vindt deze Pinus wel fijn. Een plekje in de zon of halfschaduw is prima. Een schaduwplek zou ook kunnen alleen is de kans is groter dat de naalden gaan verkleuren vanwege een tekort aan zonlicht.
Bloeitijd
In het voorjaar zitten de nog groene en onrijpe kegels van het vorige jaar op het uiteinde van een takje. Hierna verschijnen er geelbruine knoppen.
Winterhard
Dennenbomen zijn goed winterhard.
Dennenboom planten
Een dennenboom planten kun je het beste in de herfst of laat in de winter doen, mits het niet vriest. Houdt voldoende plantafstand ten opzichte van je andere tuinplanten. De dennenboom groeit niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte. Graaf een ruim gat en meng wat compost door de grond. Plaats de Pinus op zijn plek en geef ruim water. Geef na het planten een periode iets vaker water.
Verpotten
De dennenboom staat het liefste in de volle grond. Een dennenboom kan eventueel wel in een pot geplaatst worden maar het is dan verstandig regelmatig te verpotten zodat de boom goed kan blijven groeien.
Verplanten
Verplanten wordt bij de dennenboom niet zo snel gedaan. De tuinplant blijft graag op zijn plekje staan. Wil je toch gaan verplanten, dan kun je dit het beste in de herfstperiode doen. Doe dit niet bij een boom die al jaren staat. De kans is groot dat je de wortels beschadigt bij het verplanten.
Voeding voor de Dennenboom
Geef jaarlijks organische meststoffen zoals compost, aan de dennenboom. Doe dit in het najaar. De tuinplant krijgt hierdoor een goede boost om de winterperiode in te gaan.
Dennenboom onderhouden
Een dennenboom vraagt niet zo veel onderhoud. Het belangrijkste is dat je de tuinplant zo af en toe snoeit. Voor de rest zal hij het, mits de omstandigheden qua standplaats en watergift goed zijn, prima doen.
Snoeien
Je kunt het beste twee keer per jaar jouw dennenboom snoeien. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar, voordat de winterperiode zich aandient. Snoeien doe je vooral om de vorm van je boom te behouden en dode takken te verwijderen.
Stekken of vermeerderen
Stekken is een leuk proces, maar dit betekent niet dat het altijd lukt. Wil je een dennenboom gaan stekken dan kun je hier het beste in de herfstperiode mee beginnen. Snij een tak van de dennenboom en verwijder de onderste naalden. Steek de stek in een pot met zaai- en stekgrond. Het kan enige tijd duren voordat de wortels zijn ontwikkeld. Wanneer er wortels aan de stek zijn gekomen kun je de stek verpotten naar een grotere pot of uitplanten in de grond. Let op; doe dit niet wanneer het vriest.
Zaaien/ oogsten
Een dennenboom zaaien wordt niet zo vaak gedaan. Het kan jaren duren eer dat er plantjes ontstaan of, als je geen geluk hebt, komen de zaden helemaal niet uit. Wil je toch een kans wagen dan kun je het beste in de herfst gaan zaaien. Stop de zaden in een pot met grond en geef regelmatig water. De pot met dennenboom zaden staat graag op een koelere plek.
Vorst
De dennenboom kan goed tegen vorst. Mocht er een strenge vorstperiode aankomen, kun je de tuinplant altijd afdekken met vliesdoek.
Bloemen van de Dennenboom
De dennenboom heeft naaldvormige bladeren. De dennenboom is eenhuizig, hij heeft zowel mannelijke als vrouwelijke ‘bloemen’. Er verschijnen geelbruine knoppen, die uitgroeien tot kegelvormen die opgebouwd lijken uit gelige bolletjes. Die gelige knoppen zitten soms bijna tegen de groene kegels van vorig jaar. Dit zijn niet de vrouwelijke bloemen, maar de mannelijke bloemen. Na een paar weken verwijden die grotendeels en dan groeit boven uit zo'n kegel een stengel tot een lengte van tien centimeter en daar bovenop staan dan een of twee hele kleine rode kegeltjes: de vrouwelijke bloemen.
Giftig
Dennennaalden van de dennenboom zijn zeer giftig voor dieren, zeker voor katten en honden.
Ziektes
Dennenbomen kunnen last krijgen van dennenwolluis. Dit zijn witte vlokken met daaronder bruine luizen. Ook kan de Pinus last krijgen van Dennenknopsnuitkevers. Er worden dan plekjes op de bast van de boom afgevreten door de kever. Verwijder de aangetaste delen en behandel de boom eventueel met een bestrijdingsmiddel.
Hieronder staan de verschillende soorten Dennenbomen
1. Pinus nigra
De Pinus nigra, Zwarte den, is een groendblijvende naaldboom met donkergroene naalden. Hij heeft een kegelachtige tot schermvormige kruin.
2. Pinus mugo
De Pinus mugo heeft een struikachtige groeivorm. Deze meerstammige, groenblijvende dwergconifeer groeit in bolvorm. Deze den wordt ook wel Bergden genoemd.
3. Pinus cembra
De Pinus cembra is een langzame groeier. Hij is groenblijvend en prima winterhard. Hij wordt ook wel Alpenden genoemd.
4. Pinus heldreichii
De Pinus heldreichii is een mooie dichtvertakte boom. De naalden hebben een donkergroene kleur. Hij wordt ook wel Bosnische den genoemd.