Hemelse bamboe dankt haar naam aan de bloemen die op sterren lijken en aan de nachtelijke hemel staan. Het is een bladhoudende struik. Hemelse bamboe is, ondanks haar naam, geen familie van de bamboe. Van oorsprong komt de heester uit China en Japan. De officiële benaming van de tuinplant is Nandina. Met haar mooie rood/ groen gekleurde bladeren is het een prachtige verschijning. De heester kleurt eerst rood in het voorjaar, daarna groen in de zomer, en vervolgens weer rood in de herfst- en winterperiode. In de zomer krijgt de hemelse bamboe witte bloemen en in het najaar verschijnen er rode besjes aan de tuinplant.
Hemelse bamboe water geven
De hemelse bamboe in pot moet je vaker water geven dan wanneer de plant in de volle grond staat. In droge periodes is het ook goed de tuinplant in de gaten te houden. Geef gemiddeld om de een tot twee weken water.
Hemelse bamboe standplaats
De hemelse bamboe staat graag op een beschutte plek, ze kan niet goed tegen koude wind. Of de Nandina een plek in de zon of een plekje met halfschaduw krijgt, dat maakt niet zo veel uit.
Bloeitijd
De bloeitijd van de hemelse bamboe is van juni tot en met augustus.
Winterhard
De hemelse bamboe is redelijk winterhard.
Hemelse bamboe planten
Plaats de hemelse bamboe in zurige, humusrijke grond. Graaf een gat en meng wat organische mest door de grond. Plaats de Nandina in het plantengat en druk de grond goed aan. Geef hierna ruim water.
Verpotten
Om de een tot twee jaar is het goed om de hemelse bamboe te verpotten. Ververs de grond en geef hierna ruim water zodat de tuinplant weer een goede start krijgt om te groeien.
Verplanten
Wil je jouw hemelse bamboe verplaatsen, dan kun je dit het beste in het late voorjaar tot midden zomer doen. Graaf de kluit zo breed mogelijk uit om eventuele wortelschade te voorkomen. Graaf een gat op haar nieuwe plek en meng wat extra voeding door de grond. Plaats de Nandina in het gat en druk de grond goed aan. Geef hierna ruim water.
Voeding voor de Hemelse bamboe
Je kunt het beste twee keer paar extra voeding geven aan de hemelse bamboe. Geef in de lente en zomer wateroplosbare meststof, zo’n een tot twee keer per maand. Geef in de herfst organische mest. Zo krijgt de tuinplant weer energie om te groeien.
Hemelse bamboe onderhouden
De hemelse bamboe is een makkelijk tuinplant qua verzorging. De tuinplant heeft niet echt een snoeibeurt nodig, maar om de tuinplant in vorm te houden kun je het beter wel doen.
Snoeien
Hemelse bamboe snoeien is niet per se nodig, maar om de vorm te behouden is het goed om eens per jaar te snoeien. Je kunt het beste in het voorjaar snoeien. Snoei de oude stengels tot aan de grond.
Stekken of vermeerderen
Stekken kun je het beste in het voorjaar of in de herfst doen. Snij een stek van ongeveer 20 centimeter lang met een paar toppen en bladeren van de plant af. Doop de stek in stekpoeder en plaats de stek in een pot met potgrond, ongeveer 10 centimeter diep. Geef ruim water en plaats een plastic zakje of deksel over de pot. Zet de pot met hemelse bamboe stek op een lichte plaats zonder direct zonlicht. Lucht zo nu en dan door het plastic zo’n tien minuutjes van de pot te halen. Nadat er wortels aan de stek zijn gegroeid, kun je het plastic van de pot halen en kan deze verder groeien.
Zaaien/ oogsten
Hemelse bamboe zaaien wordt eigenlijk niet gedaan. Dit omdat het proces maar zelden succesvol is.
Vorst
Hemelse bamboe kan vorst tot -10 graden Celsius verdragen. Ze is dus niet geheel vorstbestendig. Dek de tuinplant af met vliesdoek in de winterperiode.
Bloemen van de Hemelse bamboe
Vanaf juni kun je genieten van mooie witte bloemen die op pluimen lijken. In het najaar verschijnen er rode besjes aan de hemelse bamboe.
Giftig
De besjes van de hemelse bamboe zijn giftig voor mens en dier.
Ziektes
De hemelse bamboe is redelijk ziekteresistent. Wanneer de tuinplant in te natte grond staat kan er bladvlekkenziekte ontstaan. Dit uit zich door vlekken op de bladeren. Bladvlekkenziekte is een schimmel. Snoei de aangetaste delen weg.
Hieronder staan de verschillende soorten Hemelse bamboe
1. Nandina domestica obsessed
De Nandina domestica obsessed is een laagblijvende heester. Hij krijgt in juli witte bloemen. De heester is bladhoudend.
2. Nandina domestica gulfstream
De Nandina domestica gulfstream heeft een compacte vorm. Hij wordt zo'n 70 centimeter hoog en krijgt in juli witte bloemen.
3. Nandina domestica firepower
Deze lage, bladhoudende heester is goed winterhard. Plaats de Nandina domestica firepower wel op een beschut plekje.
4. Nandina domestica richmond
De Nandina domestica richmond is een opvallende verschijning vanwege zijn prachtige roodachtige bladeren.
5. Nandina domestica twilight
Deze langzaamgroeiende heester krijgt crème/ witte bladeren. Ook de bloemen zijn crèmekleurig. Na de bloemen ontstaan er rode vruchten aan de heester.