Olijfboom verzorging

De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt. Zorg er voor dat de grond altijd lichtvochtig is.

Olijfbomen zijn wereldwijd bekend en worden gewaardeerd vanwege de vruchten en alle producten die hiermee gemaakt kunnen worden. De Olijfboom behoort tot de familie Oleaceae. De Olea Europaea komt oorspronkelijk van de landen rondom de Middellandse Zee. Momenteel is deze tuinplant in veel tuinen in Nederland te vinden.

Meer over de verzorging van de Olea Europaea, als tuinplant, lees je op deze pagina.

Olijfboom verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Olijfboom verzorging

De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt. Zorg er voor dat de grond altijd lichtvochtig is.

Olijfbomen zijn wereldwijd bekend en worden gewaardeerd vanwege de vruchten en alle producten die hiermee gemaakt kunnen worden. De Olijfboom behoort tot de familie Oleaceae. De Olea Europaea komt oorspronkelijk van de landen rondom de Middellandse Zee. Momenteel is deze tuinplant in veel tuinen in Nederland te vinden.

Meer over de verzorging van de Olea Europaea, als tuinplant, lees je op deze pagina.

Olijfboom water geven

Olijfboom water geven

De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de tuinplant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.

Voorkom bij het water geven dat de Olijfboom, met de wortels, in een laag water komt te staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, waardoor de plant het niet lang zal overleven. Wortelrot kan pas na verloop van tijd zichtbaar worden in de plant.

Het beste kan je om de zoveel tijd de grond controleren. Dit doe je door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na een dag al droog, dan geef je te weinig water. Is de grond na 4 dagen nog heel nat, geef dan iets minder water.

Sproeien

Het is niet nodig om de Olijfboom te sproeien. In het mediterrane klimaat, waar de plant vandaan komt, is er ook geen hoge luchtvochtigheid. In de zomerperiode kan het sproeien zelfs schadelijk zijn. Het water op de bladeren kan ervoor zorgen dat de bladeren van de olijfboom verbranden. Hier wordt de plant niet veel beter of mooier van.

Licht en warmte

De Olijfboom is een plant die van nature in het warme Spanje en Portugal voorkomt. In deze landen ontvangen de olijfbomen de hele dag zonlicht. Hierdoor kunnen de planten zich goed ontwikkelen en groeien. In Nederland waar de zonuren en intensiteit van de zon aanzienlijk minder is, heeft de plant meer moeite zich te ontwikkelen.

Hierdoor is het van belang de Olijfboom zoveel mogelijk zonlicht te bieden. Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.

Minimale temperatuur

Overdag: -2 ℃
's Nachts: -10 ℃

Bloeiperiode

Eind mei, begin juni verschijnen er crèmekleurige bloemen aan de olijboom. In de zomer bij de juiste temperatuur ontstaan de vruchten. 

Is de zonnebloem winterhard?

De olijfboom is winterhard.

Olijfboom bladeren en stam

Olijfboom verpotten

Olijfboom verpotten

Het verpotten van een Olijfboom is noodzakelijk, als de huidige plantenbak te klein wordt. Kies hiervoor een plantenbak die tenminste 20% groter is dan de huidige plantenbak of kweekpot. Dan zorg je voor voldoende ruimte, voor de tuinplant, om verder te ontwikkelen. Gebruik hiervoor algemene potgrond of vulcastrat.

Verpot de tuinplant in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels beter kunnen herstellen. Het verpotten naar een steeds groter pot zal om de twee jaar nodig zijn, om de plant gezond te houden.

Als je de Olijfboom buiten neerzet, raden wij aan om de plant in de volle grond te plaatsen of een plantenbak te gebruiken met een goed functionerende afvoer. Plaats in dat geval een flinke laag hydrokorrels op de bodem voordat je de plantenbak vult met potgrond. Boor een gat in de onderkant van de pot, zodat het water kan weglopen.

Extra voeding voor de olijfboom

Het is niet noodzakelijk om een Olijfboom extra voeding te geven. Als je dit toch willen doen, raden wij aan dit alleen in het groeiseizoen te doen. Dit is van maart tot september. Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding.

Lees voor gebruik de verpakking en houd altijd de aanbevolen hoeveelheid aan. Geef de tuinplant nooit meer voeding, dit kan tot verzuring en verbranding van het wortelgestel leiden.

Voeding voor Olijfboom

Olijfboom onderhouden

Olijfboom snoeien

Verkleurde bladeren

Verkleurende bladeren zijn vaak een teken van te veel water. Als de bladeren geel of bruin worden, is het verstandig de plant minder water te geven. Controleer dit door je vinger regelmatig in de aarde te steken.

Buiten kan het ook zo zijn dat de plant, onderop in de pot, het water niet kwijt kan. Boor in dit geval een afvoergat, aan de onderzijde van de plantenbak, zodat overtollig water weg kan lopen.

Snoeien

Het snoeien van de Olijfboom kent twee voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de olijfboom in model snoeit. Hierdoor behoudt de plant zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de tuinplant, de olijfboom hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Het snoeien van een olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.

Het snoeien van de Olea doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen. Hierdoor zorg je dat het midden van de plant meer licht krijgt, wat de groei bevordert. Controleer de tuinplant direct op mogelijk ongedierte. Ook is het mogelijk om de plant meer in vorm te knippen, of takken die je minder mooi vindt weg te halen. Let er wel op dat je niet in een keer te veel verwijdert.

Olea stekken

De Olijfboom is op verschillende manieren te vermeerderen. Allereerst is er de stekmethode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, het liefst een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek enkele weken op een warme en lichte plek waarbij de grond goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De tweede methode noemt met afbuigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft, dat kan je doen met een touwtje of een steen. Het is belangrijk dat de ondergrond los is, zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Als er genoeg zonlicht en water is, gedurende enkele weken, kan na een week of 3 de tak worden losgeknipt van de moederplant en zal de plant zelfstandig groeien.

Opkweken vanuit pit is ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden doorgekweekt in water, waarbij de pit waterwortels ontwikkeld. Hierna kan het stekje in de grond worden geplaatst.

De bloemen van de Olijfboom

De Olijfboom heeft bloemen in een crème-achtige kleur. Deze bloemen komen rond eind mei en begin juni, al zal dit in de woonkamer of in dit klimaat niet altijd gebeuren. Als de temperatuur goed is en de zomer lang aanhoudt, bestaat de kans dat er vruchten ontstaan. In dit geval zal de Olijfboom olijven gaan produceren. In principe zijn de olijven eetbaar, alleen zullen we adviseren de producten niet te consumeren. De plant kan namelijk chemisch zijn behandeld tegen ongedierte.

Giftig

De Olijfboom is niet giftig, zowel de stam als de vruchten niet.

Let op! Wanneer je de Olijfboom net hebt gekocht en de plant al vruchten heeft, bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten!

Ziektes

Indien de bladeren geel worden en uitvallen is dit vaak een teken van te veel water in combinatie met te weinig zonlicht. Wat betreft ongedierte is de olijfboom gevoelig voor luis, zowel wol- als schildluis. Beide luizen zijn te herkennen aan ''witte plukken'' op de plant. In dit geval raden wij bestrijding aan, dit kan zowel met chemische als met biologische ongediertebestrijding.

Olijfboom olijftakken
Vraag & Antwoord
Hoe krijg je een volle olijfboom?

Snoeien is niet geheel noodzakelijk bij een olijfboom maar wordt wel aangeraden om jouw boom voller te laten zijn. 

Hoe kun je de leeftijd van een olijfboom zien?

Om de leeftijd van een olijfboom te weten kun je het beste de omtrek van de boom opmeten. Wanneer de stamomtrek 30 cm bevat is de olijfboom ongeveer 30 jaar oud. 

Kan een olijfboom zonder zon?

Nee, een olijfboom heeft veel zonlicht nodig. Hoe meer zon jouw boom krijgt, hoe sterker 'ie wordt. 

Waarom vallen er blaadjes van mijn olijfboom?

Wanneer de bladeren van de olijfboom beginnen te krullen en uiteindelijk van de boom af vallen betekend dit waarschijnlijk dat de boom te vochtig staat. 

Kun je olijven direct van de boom eten?

Nee, olijven rechtstreeks van de boom kunnen niet gegeten worden. Er kan wel olijfolie van worden gemaakt of ze kunnen gedroogd worden. 

Hoe snel groeit een olijfboom?

Een olijfboom groeit ongeveer een centimeter in omtrek per jaar. 

Heeft de olijfboom kalk nodig?

Ja, de ph-waarde van de olijfboom moet tussen de 7 en 8 zijn. Bij de meeste planten is dit tussen de 6 en 7. Het is dus belangrijk elk jaar wat kalk aan de olijfboom te geven. 

Ga direct naar