Een olijfwilg kun je als struik of als haag planten. De officiële benaming van deze tuinplant is Elaeagnus. Hij is groenblijvend met grote leerachtige, groen/ grijze bladeren. Wanneer je de olijfwilg niet snoeit, krijg je witte bloemen aan de tuinplant. Na de bloemen komen er kleine besjes. Ook geeft de olijfwilg een heerlijke geur af. De meest bekende olijfwilg is de Elaeagnus ebbingei. Deze olijfwilg is groot en heeft stevige bladeren. De zilverbes, zoals de olijfwilg ook wel eens wordt genoemd, past in iedere tuin. De Elaeagnus is geen snelle groeier, hij groeit gemiddeld tussen de 10 en 25 centimeter per jaar.
Olijfwilg water geven
Na het planten moet je de olijfwilg regelmatig voorzien van water. Zo ook in droge periodes. Wanneer de olijfwilg in een pot staat moet je iets vaker water geven dan wanneer de tuinplant in de volle grond staat. Houd de grond wel goed in de gaten. Bij een te veel aan water kan er wortelrot ontstaan wat schadelijk is voor je plant.
Olijfwilg standplaats
Een zonnige standplaats is de ideale plek voor een olijfwilg. Ook kan de plant goed tegen wind. Een plek in de schaduw kan hij minder goed tegen. De olijfwilg vraagt veel zonuren per dag.
Bloeitijd
De bloeiperiode van de olijfwilg is van juli tot september.
Winterhard
De olijfwilg is redelijk winterhard en wintergroen. Bij een strenge winter kan de tuinplant haar blad verliezen maar de bladeren komen in het voorjaar weer terug.
Olijfwilg planten
Wil je een olijfwilg aanschaffen, dan kun je dit het beste tussen november en april doen. Dit is de meest ideale periode om de Elaeagnus te planten. Maar, houd er rekening mee dat het dan niet vriest. Houd voldoende plantafstand, de olijfwilg groeit zeer breed.
Verpotten
Je kunt de olijfwilg prima in een pot plaatsen. Verpotten is alleen noodzakelijk wanneer de tuinplant geen ruimte meer heeft om te groeien en de wortels onderuit de pot komen. Verpot naar een grotere pot en doe hier verse grond in. Het maakt niet zo veel uit wanneer je wilt gaan verpotten maar verpot niet wanneer het erg warm is of wanneer het vriest. Dit kan funest zijn voor de Elaeagnus.
Verplanten
Wil je jouw olijfwilg liever op een ander plekje neerzetten, dan kun je dit het beste vroeg in de zomer doen. In deze periode gaat de tuinplant zich goed hechten op haar nieuwe plekje. Graaf de kluit zo voorzichtig mogelijk uit om de wortels niet te beschadigen. Graaf een gat op haar nieuwe plekje en doe wat extra voeding door de grond. Plaats de olijfwilg in het gat en druk de grond goed aan. Geef een goede scheut water.
Voeding voor de Olijfwilg
De olijfwilg vindt het fijn als ze twee keer per jaar wat extra voeding krijgt. Geef in het voorjaar extra voeding, tussen april en mei, en een keer in juli of augustus. Hiervoor kun je het beste koemestkorrels gebruiken.
Olijfwilg onderhouden
Olijfwilgen zijn robuuste tuinplanten die maar weinig onderhoud nodig hebben. De verzorging van de olijfwilg is vrij eenvoudig. Wanneer je de vorm wilt behouden is het verstandig om regelmatig te snoeien.
Snoeien
Het is verstandig de olijfwilg twee keer per jaar te snoeien. Een keer in april en nog een keer in september. Zeker wanneer je een olijfwilg haag hebt. Snoeien doe je in principe om de vorm van je tuinplant te behouden. Een struik hoef je minder snel te snoeien.
Stekken of vermeerderen
Wil je jouw olijfwilg graag gaan stekken, dan kun je dit het best in juni, juli of augustus doen. Neem een stek die nog hetzelfde jaar gegroeid is. Snij zo’n tien centimeter af. Haal de onderste blaadjes van de stek eraf en doop de stek in stekpoeder. Plaats de stek in een potje met zaai- en stekgrond en geef een goede scheut water. Dek het potje af met een plastic zakje of deksel. Plaats de pot op een lichte plek zonder direct zonlicht. Geef regelmatig water en haal het plastic zo nu en dan even van het potje af om te luchten. Na een tijdje zullen er wortels aan de stek komen en kan het plastic van het potje gehaald worden. In het voorjaar, wanneer er geen vorst meer aantreedt, kan de stek uitgeplant worden.
Zaaien/ oogsten
Zaaien wordt zelden gedaan bij de olijfwilg. Het is een lastig proces en het is ook maar de vraag of het lukt. De zaden hebben maanden de tijd nodig om te ontkiemen, als ze al gaan ontkiemen.
Vorst
De olijfwilg kan vorst tot -15 graden Celsius verdragen. De tuinplant kan dus goed tegen vorst. Wanneer er strenge vorst aantreedt kan de plant haar blad verliezen. Dit is niet erg, in het voorjaar komt het blad weer terug.
Bloemen van de Olijfwilg
Wanneer de elaeagnus niet gesnoeid wordt, krijgt ze in juli witte bloemen die ook nog eens een heerlijke geur verspreiden. De kleine witte bloemen zijn onopvallend. Na de bloemen verschijnen er besjes aan de tuinplant. De besjes hebben een oranje/ rode kleur.
Giftig
De olijfwilg is niet giftig voor mens en dier.
Ziektes
De olijfwilg kan last krijgen van bladluis. Bladluis komt gelukkig niet zo snel voor bij deze tuinplant. De verwelkingsziekte komt sneller voor bij de olijfwilg. De bladeren gaan verkleuren en uiteindelijk zal de plant haar blad verliezen. Verwelkingsziekte is een schimmel die vanuit de grond ontstaat en zo de wortels van de tuinplant binnendringt. Je kunt het beste de aangetaste delen verwijderen. Ook is het goed om na te gaan of de olijfwilg in een goed gedraineerde bodem staat. Bij ernstige verwelkingsziekte is de tuinplant niet meer te redden en moet de plant vernietigd worden.
Hieronder staan de verschillende Olijfwilg soorten
1. Elaeagnus ebbingei compacta
De Elaeagnus ebbingei compacta is een groenblijvende struik die romige, witte bloemen krijgt. De struik groeit opgaand.
2. Elaeagnus ebbingei limelight
Deze breed uitgroeiende heester heeft goud/ gele bladeren. Hij kan tot 1,50 meter hoog worden.
3. Elaeagnus pungens maculata
De Elaeagnus pungens maculata is een breed uitgroeiende heester met goud/ geel gevlekte bladeren.
4. Elaeagnus gilt edge
De bladeren van de Elaeagnus gilt edge hebben een grijs/ groene kleur. Hij kan tot zo'n twee meter hoog worden.