Pioenrozen bestaan er in zo’n 1000 verschillende soorten. De Pioenroos (Paeonia) is een vaste plant. De Pioenroos is een makkelijke plant en vraagt maar weinig verzorging. De meeste soorten worden tussen de 0,60 cm en 1 meter hoog. Pioenrozen worden onderverdeeld in meerjarige Pioenen en boompioenen. De boompioen wordt tot ongeveer 2 meter hoog. De Pioenroos kan wel 20 jaar bloeien. Wil je een Pioenroos struik kopen? Lees dan snel verder om meer informatie te krijgen over de verzorging van de Pioenroos.
Pioenroos water geven
De grond van de Pioenroos mag niet uitdrogen. Er moet regelmatig water gegeven worden. Wanneer de Pioenroos lange, stevige wortels heeft, hoeft de struik minder water te krijgen.
Licht en warmte
Welke standplaats is het beste voor mijn Pioenroos? Pioenrozen houden erg van licht. Plaats de Pioenroos struik daarom op een plek waar ze 6 uur per dag zonlicht krijgt. Wanneer je de plant plaatst op een plek met meer schaduw zal de Pioenroos minder bloemen geven.
Wanneer bloeit de pioenroos?
De bloeitijd van de Pioenroos is vanaf half april tot half juni.
Is de pioenroos winterhard
Ja, de Pioenroos is winterhard.
Pioenroos planten
Je kunt de Pioenroos het beste in de lente of in het najaar planten. Plant Pioenrozen in de tuin niet dieper in de grond dan de diepte die ze hebben in hun kweekpot en gebruik hierbij voldoende compost.
Verpotten
Je kunt jouw Pioenroos ook in een pot plaatsen. Gebruik hiervoor een grote diepe pot met genoeg potgrond en een laagje hydrokorrels onderin de pot. Zorg er wel voor dat de grond goed vochtig blijft. Wil je jouw plant hierna in de grond plaatsen? Doe dit heel voorzichtig zodat de wortels in tact blijven.
Pioenroos verplanten?
Wil je de Pioenroos verplanten? Dit kun je het beste doen door in het najaar de kluit van de Pioenroos struik voorzichtig uit te graven. Schud een beetje aarde van de kluit af. Maak vervolgens een nieuw gat op de plek waar je jouw Pioenroos wilt gaan planten. Dit moet wel in vochtdoorlatende grond zijn. Ook wenst hij een plek waar veel zon komt. Geef de Pioenroos nog een beetje extra mest.
Voeding voor de Pioenroos
Pioenrozen houden van voeding, zorg daarom voor een vruchtbare bodem. Je kunt het beste qua verzorging de Pioenroos vroeg in het voorjaar én het najaar bemesten. Dit bevorderd de groei van de plant. Geef compostgift en stalmest in het najaar en organische mest in het voorjaar na de bloei. Als de Pioenroos in vruchtbare grond staat is bijvoeden niet zo snel nodig.
Pioenroos onderhouden
Pioenrozen houden niet van harde wind, zet ze daarom op een beschutte plek, maar wel in de zon. De grond waar de Pioenroos in staat moet voedzaam en humusrijk zijn. Pioenrozen hebben genoeg ruimte nodig om zich heen en vergeet niet het onkruid regelmatig weg te halen.
Wanneer kun je het beste de Pioenroos snoeien?
De Pioenroos kun je het beste in oktober gaan snoeien. Snoei de plant tot ongeveer 3 á 5 cm boven de grond en knip de uitgebloeide bloemen weg. Je hoeft de dorre bladeren niet te verwijderen, deze vallen op natuurlijke wijze af. Boompioenen hoeven niet gesnoeid te worden. Deze hoeven alleen een beetje bijgeknipt te worden.
Wil je een Pioenroos gaan stekken?
Wil je Pioenrozen gaan vermeerderen? Dit kan alleen gedaan worden bij de meerjarige Pioenrozen. Doe dit in het vroege voorjaar, voor het uitlopen, of in de herfst. Om een Pioenroos te stekken moet je eerst de afgestorven of bruine scheuten wegknippen dicht bij de grond. Afhankelijk van de grootte van de plant, wordt de Pioenroos doormidden of door vieren gedeeld. Elk deel moet wel minimaal 3 scheuten en voldoende wortels hebben. Hierna kun je de plant op de gewenste plaats in de grond zetten. Boompioenen kun je niet via deze manier vermeerderen.
Oogsten
Wil je jouw Pioenroos in een vaas? Dat kan. Knip een aantal Pioenrozen af, maar zorg er wel voor dat er nog stuk stengel met blaadjes overblijft zodat de Pioenroos verder gaan groeien. Hangt jouw Pioenroos slap? Doe dan een schepje suiker in het water of een beetje bleek in de vaas. Hierdoor blijft het water fris.
Vorst
Wanneer er vorst wordt aangekondigd, dek de Pioenrozen dan af met folie of een vliesdoek.
Bloemen van de Pioenroos
Als vaste plant kan het een paar jaar duren voordat Pioenen gaan bloeien, maar daarna geeft de plant ieder nieuw seizoen mooiere bloemen. Er bestaan (zoals de meeste kennen) roze Pioenrozen, maar ook de witte Pioenroos en de rode Pioenroos zijn heel geliefd.
Giftig
Ja, de Pioenroos is giftig voor mens en dier, dus ook voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of dierenarts.
Ziektes
Pioenrozen kunnen ziek worden. De meest voorkomende ziektes zijn de Botrytis (grauwe schimmel), Phytophthora (aardappelziekte, op de stengels en bladeren bruine/zwarte vlekken) en Tabaksratelvirus, cirkelvormige groen gele vlekken op de bladeren. Verwijder de aangetaste delen.
Hieronder staan de verschillende soorten pioenrozen
1. Paeonia officinalis
De Paeonia officinalis bloeit al vroeg in het jaar, rond maart. De bloemen kleuren prachtig rood.
2. Paeonia suffruticosa
De Paeonia suffruticosa is een vaste plant, hij wordt maximaal een meter hoog.
3. Paeonia lactiflora
De Paeonia lactiflora produceert prachtige grote bloemen tussen de 8 en 16 cm diameter breed. De bloemen kleuren wit, roze of rood.
4. Paeonia sarah bernhardt
De Paeonia sarah bernhardt krijgt enorme bloemen met een diameter van wel 20 cm. De struik wordt 90 cm hoog.
5. Paeonia karl rosenfield
De Paeonia karl rosenfield bloeit tussen juni en juli en krijgt dubbele paars/rode bloemen.
6. Paeonia duchesse de nemours
De Paeonia duchesse de nemours bloeit rijkelijk in de maanden juni en juli. De bloemen kleuren wit en krijgen een aangename geur.
7. Paeonia mlokosewitschii
De Paeonia mlokosewitschii is een populaire plant met haar zachtgele, enkelvoudige bloemen. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog.