Salie (Salvia officinalis) is familie van de lipbloemenfamilie en is een bekende kruid. Salie is een vaste plant en is vooral bekend in de mediterrane keuken. Het is een populaire kruidenplant. Salie vraagt niet veel verzorging. Het plantje is al snel tevreden. De bladeren zijn sterk aromatisch. De salie plant wordt veel gebruikt al specerij en staat bekend vanwege haar gezonde en geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt van deze plant ook saliethee maken. De stengel is het eerste jaar groen en het tweede jaar wordt het houtachtig. Salie kan tot wel 70 cm hoog worden. Er bestaan diverse salvius soorten zoals witte salie, wat ook wordt gebruikt om je huis te reinigen, blauwe salie, paarse salie en rode salie.
Salie water geven
Salie heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen in de grond. Wanneer de tuinplant in een pot staat moet je iets vaker water geven. Zorg er altijd voor dat wanneer salie plant in een pot staat, er onderin de pot gaten zitten zodat het overtollige water goed weg kan lopen.
Licht en warmte
Salie houdt van de zon. Zet de tuinplant op een plek in de zon maar wel uit de wind. Koude wind kan fataal zijn voor de salie plant.
Bloeitijd
De bloeitijd van de salie plant is van juni tot juli. De bloemen kleuren dan paars/ roze van kleur.
Is salie winterhard
De meeste salie soorten zijn winterhard.
Salie planten
De vaste salie plant kun je in principe het hele jaar door planten mits het niet vriest. Maar de beste tijd om salie te planten is in het voorjaar. Salie houdt niet van een rijke bodem. Wanneer je salie plant moet de wortelkluit van salie gelijk komen met het grondniveau.
Verpotten
Wanneer de wortels van de salie plant onder de pot uit komen is het tijd om de tuinplant te verpotten naar een grotere pot.
Verplanten
Je kunt de salie plant prima verplaatsen. Het verplaatsen van salie kun je het best in het voorjaar doen of in het najaar. Wanneer je salie gaat verplaatsen graaf dan de wortelkluit voorzichtig uit en plaats de salie plant op de gewenste plek. Belangrijk is wel rekening te houden dat het plantje weer in arme grond staat.
Voeding voor Salie
Salie staat het liefste in droge grond die niet veel voedingsstoffen bevat. De salie plant moet je 2 keer per jaar extra bemesten. Dit kun je het beste in het vroege voorjaar en in de zomer doen. Je kunt hiervoor kruiden meststof gebruiken.
Salie onderhouden
Salie vraagt niet veel onderhoud. Wel is het goed om salie regelmatig te snoeien. Salie is een wintergroene plant waardoor je dus altijd kan oogsten. Wanneer de grond niet te rijk is aan grondstoffen en de grond ook goed doorlatend is, kun je lang van jouw salie plant genieten.
Salie snoeien
In het voorjaar moet je salie een beetje terug snoeien. Als je dit niet doet gaat de onderkant van de salie plant verhouten. Snoei ook meteen de dode stukjes hout weg.
Stekken/ stekken
De salie soorten met houtige takjes kun je goed stekken. Knip het bovenste gedeelte van de salie plant ongeveer 10 cm af. Haal de onderste blaadjes van de tak weg. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder en doe het stekje in een pot met stekgrond. Geef het stekje water en dek het vervolgens af met een plastic zakje. Je kunt het beste van juli tot september stekken.
Salvias zaaien/ Oogsten
Wanneer je salie wilt gaan zaaien in een potje kun je dit het beste in het vroege voorjaar doen. Doe de zaadjes in een potje met zaaigrond maar plant ze niet te diep. Zet het potje op een warme en zonnige plek. Het duurt ongeveer drie weken voordat de zaadjes gaan ontkiemen. Wanneer de eerste plantjes verschijnen kun je deze vanaf mei buiten gaan planten. Je kunt ook zaaien in de volle grond. Maar doe dit pas in mei of juni.
Je kunt salieblad eigenlijk altijd oogsten.
Vorst
Salie kan geen strenge vorst hebben. Je kunt het beste de plantjes dan binnen zetten of buiten afdekken met een vliesdoek of je kunt een vuilniszak gebruiken gevuld met stro om zo de tuinplant te beschermen tegen vorst.
Bloemen van de Salie plant
Er komen zeker bloemen aan de salie plant. De bloemen kleuren prachtig roze/ paars van kleur, ze ontstaan vanaf juni.
Giftig
Salie is niet giftig maar wanneer je deze plant consumeert is dat beter om dat niet in grote hoeveelheden te doen. Salie is niet giftig voor dieren.
Ziektes
Slakken, spint en meeldauw zijn ziektes die kunnen voorkomen bij salie. Wanneer dit probleem zich aandient, verwijder dan de aangetaste delen.
Hieronder staan de verschillende soorten Salie
1. Meelsalie
Meelsalie, Salvia farinacea, krijgt blauwe bloemen, het is een eenjarige vaste plant. De Meelsalie bloeit van juli tot en met oktober.
2. Paarse salie
Paarse salie, Salvia nemorosa, is een vaste plant en krijgt paarse bloemen.
3. Blauwe salie
Blauwe salie, Salvia Patens, wordt tot 60 cm hoog en krijgt ei-vormige tot driehoekige bladeren. Deze plant is niet winterhard.
4. Vuursalie
De Vuursalie, ook wel Salvia Splendens genoemd, is een kruidachtige vaste plant en krijgt prachtige rode bloemen.
5. Moerassalie
De Moerassalie wordt ook wel salvia uliginosa genoemd en kan wel 2 meter hoog worden. Het is een krachtige, matig winterharde plant.