Sering is een heerlijk geurende tuinplant die wel vijf meter hoog kan worden. De officiele benaming van sering is Syringa. De struik komt van oorsprong uit Zuidoost-Europa. De sering krijgt opstaande pluimen. De bloemen kunnen roze, wit, paars of violet kleuren. De bladeren hebben de vorm van een hart. De Syringa is een sterke tuinplant die het in verschillende bodemsoorten goed doet. Er bestaan zo’n 25 soorten sering en diverse cultivars. De tuinplant verliest haar blad in de winter en heeft een gemiddelde groeitijd. Je kunt de sering op stam of als losstaande struik plaatsen in je tuin of op het balkon of terras.
Sering water geven
Vooral bij droge periodes is het goed om de sering extra water te geven, ook wanneer ze in de volle grond staat. Seringen in een pot hebben regelmatig water nodig, de grond droogt sneller uit.
Sering standplaats
De sering staat graag op een beschut plekje, in de volle zon of halfschaduw. Syringa ontvangt het liefste zo’n zes uur zonlicht per dag. De tuinplant kan in principe in elke grond staan, maar goed doorlatende, voedzame grond kan de plant wel waarderen.
Bloeitijd
De bloeitijd van de sering is van april tot en met mei, soms juni.
Winterhard
De sering is goed winterhard maar niet wintergroen.
Sering planten
De sering kun je het beste in het najaar planten. De grond is dan nog lekker warm. Zorg dat het gat twee keer zo breed is dan de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Meng de grond met wat compost. Plaats de sering in het gat en druk de grond goed aan. Geef hierna ruim water. Hou voldoende afstand tot andere tuinplanten, seringen kunnen behoorlijk groeien, zowel in de hoogte als in de breedte.
Verpotten
Verpotten is noodzakelijk wanneer de wortels van de sering tuinplant onderuit de pot komen. De plant vraagt om meer ruimte. Plaats de struik in een grotere pot zodat hij weer alle ruimte heeft om te groeien. Het is verstandig om de plant om de twee à drie jaar te verpotten. Verpotten kun je het beste in de lente doen.
Verplanten
Het is geen probleem om je sering te verplaatsen (mits deze niet al jaren op dezelfde plek staat). Maar doe dit wel wanneer de tuinplant in rust is, in maart of oktober tot november. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit en maak een ruim gat op de nieuwe plek waar de sering komt te staan. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Snoei hierna zo’n eenderde terug en geef ruim water.
Voeding voor Sering
Om jouw sering zo gezond mogelijk te houden is het verstandig om elk jaar wat extra mest te geven. Doe dit in het vroege voorjaar. Geef organische mestkorrels en strooi een laagje compost onder de struik.
Sering onderhouden
De sering tuinplant heeft wel wat aandachtspuntjes wat betreft het onderhoud, maar het is geen hele moeilijke tuinplant om te verzorgen.
Snoeien
Snoei een sering direct na de bloei. Doe dit één keer per jaar. Snoei net boven een jonge scheut. Het is goed om zo af en toe oudere takken terug te snoeien om de tuinplant weer te verjongen.
Stekken of vermeerderen
Wil je gaan stekken, knip dan in het voorjaar, of in de vroege zomer, de top van een tak van ongeveer vijftien centimeter lang van de plant af. De tak moet nog niet gebloeid hebben. Snij vlak onder een knop af en verwijder de onderste blaadjes van de tak. Knip de zachte top eraf. Doop de stek in stekpoeder en plaats de stek in een pot met potgrond. De blaadjes van de stek moeten net boven de grond uit komen. Geef ruim water en dek de pot af met een plastic zakje of deksel. Zet het potje op een lichte en warme plek zonder direct zonlicht. Haal het plastic er zo nu en dan af om even te luchten. Na ongeveer vier weken zullen er wortels aan de stek gegroeid zijn en kun je de stek verpotten naar een grotere pot of planten in de volle grond.
Zaaien/ oogsten
Sering zaaien is een lastig proces wat niet vaak wordt gedaan. Wil je toch een kans wagen? Sering zaaien kun je het beste in de herfstperiode doen, sering zaden zijn echte koukiemers. Zet een pot met potgrond buiten op een schaduwrijke, koele plek en leg hier de zaden in, dek de zaden niet af. Geef ruim water en zorg dat de grond niet uitdroogt. De grond moet ook weer niet té nat zijn. Rond januari kun je de pot met zaden afdekken en in een iets warmere ruimte plaatsen, let op; niet binnen. Nu krijgen de zaden de kans om te gaan ontkiemen. In de lente kun je hopelijk een duidelijke groei zien waarna de plantjes kunnen worden verpot om vervolgens in de herfst kunnen worden verplaatst naar de volle grond.
Vorst
Sering kan matige vorst aan. Bij strenge vorst is het verstandig de tuinplant af te dekken met een vliesdoek.
Bloemen van Sering
Een syringa krijgt heerlijk geurende bloemen die wit, roze, paars of lila van kleur zijn. Sommige seringen krijgen dubbele bloemen.
Giftig
De sering is niet giftig voor mens en dier.
Ziektes
Sering kan last krijgen van de verwelkingsziekte. Dit uit zich door bladval of bruine bladeren. Je kunt de sering dan het beste een behoorlijk stuk terug snoeien.
Hieronder staan de verschillende soorten Sering
1. Dwergsering
De Dwergsering, Syringa meyeri 'Palibin', krijgt roze bloemen. Het is een laagbijvende struik die niet wintergroen is.
2. Syringa vulgaris charles joly
De Syringa vulgaris charles joly krijgt heerlijk geurende bloemen. De bloemen kleuren prachtig paars.
3. Syringa dark purple
De Syringa dark purple bloeit twee keer per jaar. Hij krijgt donkerpaarse bloemen. Deze Sering vraagt weinig onderhoud.
4. Syringa josikaea
De Syringa josikaea krijgt in mei en juni donkerroze bloemen. Deze Sering is goed winterhard. Hij kan een totale hoogte van 4,5 meter krijgen.
5. Syringa vulgaris sensation
De Syringa vulgaris sensation heeft een opgaande groei. Hij krijgt paarse, pluimvormige bloemen. Deze heester is zeer winterhard.