De naam Siergras zegt het eigenlijk al, het is een sierlijk gras dat vaak als opvulling wordt gebruikt. Vanwege de makkelijke verzorging van siergras wordt deze tuinplant veel gebruikt als bodembedekker in tuinen, terrassen maar ook in borders. Er bestaan wel zo’n achtduizend verschillende soorten siergrassen. Siergras wordt voornamelijk als decoratieve toevoeging gebruikt in de tuin. Vanwege de diversiteit aan siergrassen kunnen deze zowel in het voorjaar, de zomer als in de herfst bloeien. Sommige siergrassen hebben pluimen en andere soorten hebben weer bloemen. De siergras plant kan wel 1.75 meter hoog worden.
Siergras water geven
Siergrassen hebben niet veel behoefte aan water. Geef liever te weinig dan te veel water. Wanneer de bodem goed doorlatend is heeft de siergras plant alleen bij extreme droogte water nodig (minimaal één keer week). Wanneer je siergras net geplant hebt is het goed om de eerste periode regelmatig water te geven.
Licht en warmte
De meeste soorten siergas staan het liefste in de zon. Sommige siergras plant soorten kunnen ook op een plek staan met (half)schaduw.
Bloeiperiode
De gemiddelde bloeitijd van de siergras plant is ongeveer twee maanden.
Winterhard
De meeste siergrassen zijn winterhard.
Siergras planten
In principe kun je siergras het hele jaar door planten. Alleen is toch de beste periode om te planten het voorjaar. Dit omdat de grond wat losser zit en de grond dan ook wat warmer is. De grond moet altijd goed doorlatend zijn. Maak een groot gat en plant hierin het siergras. Qua planthoogte moet dit hetzelfde zijn als de kweekpot waar het siergras in zat en geef na het planten meteen een goede scheut water. Siergras kan ook heel goed in een border. Wanneer je siergras in een border plaatst is het goed om de waterbehoefte in de gaten te houden.
Verpotten
Siergrassen zijn sterke tuinplanten en de meeste soorten kunnen daarom ook goed in potten. Welke verzorging heeft siergras nodig als je gaat verpotten? Het is belangrijk wanneer je siergras in een pot doet, dat de onderkant van de pot gaten heeft zodat het water goed kan weglopen.
Verplaatsen
Wil je siergras gaan verplaatsen dan kun je dit het beste in het voorjaar (na de vorst) doen. Vergeet niet na het verplaatsen van het siergras, de tuinplant lekker veel water te geven op zijn nieuwe plek.
Voeding voor Siergras
Welke voeding heeft siergras nodig? De meeste siergrassen hebben niet veel voedingsstoffen nodig maar ze houden wel van een bemeste en humusrijke grond. Wanneer de stengels van jouw siergras plant gaan verkleuren of je krijgt verlies van bloemen, dan pas is het eigenlijk noodzakelijk om bij te mesten. Maar je kunt wel in het voorjaar en in het najaar op voorhand al een beetje bijmesten om zo lang mogelijk van jouw siergras te kunnen genieten. Gebruik hier voor compost en eventueel wat koemestkorrels.
Siergras onderhouden
Siergras vraagt niet veel verzorging. Belangrijk is dat de grond waar het siergras in staat goed is. Dit kun je het beste doen door af en toe een beetje bij te mesten. Geef water wanneer het een periode lang droog is.
Wanneer siergras snoeien
Het voorjaar is de beste periode om het siergras te snoeien. Snoei tot ongeveer 30 cm boven de grond. Het is niet noodzakelijk om de groenblijvende siergrassen te snoeien. Je kunt natuurlijk wel lelijk blad weg knippen.
Stekken/ stekken
Wanneer de siergras plant te groot aan het worden is kun je het siergras eventueel gaan vermeerderen. Dit kun je het beste in het vroege voorjaar doen. Graaf de pol (het siergras) op en snoei oude bladeren weg. Verdeel de wortelkluit nu in stukjes. Het hart van de pol kun je weggooien, deze is niet meer goed. De buitenste delen van de pol kun je weer terug planten. Plaats de wortels op dezelfde hoogte. De gedeelde stukken kun je nu terug zetten op dezelfde plek of op een ander plekje in de tuin. Wanneer je dit gedaan hebt is het belangrijk dat je veel water geeft zodat de plant weer lekker kan gaan groeien. Nog hetzelfde jaar zal de plant weer gaan bloeien.
Zaaien
Wanneer je siergras wilt gaan zaaien kun je dat het beste in potjes gaan doen. Begin hiermee in april of mei. Doe de zaadjes in een pot met potgrond en zet de potjes op een zonnige plek in huis. Geef regelmatig water. Wanneer de zaadjes gaan ontkiemen kun je de potjes op een koelere plek zetten. Je zult de eerste sprietjes gaan zien na een week of twee. Wanneer de planten groot genoeg zijn kun je ze verpotten naar grotere potten. In het najaar kun je de plantjes in de volle grond plaatsen en pas het jaar daarop zal de plant gaan bloeien.
Vorst
Bijna alle siergrassen kunnen goed tegen vorst.
Bloemen van het Siergras
Sommige siergrassen krijgen prachtige bloemen, dit hangt van het soort siergras af. Leliegras is bijvoorbeeld een soort die prachtige witte, paarse of roze bloemen geeft, deze bloeit van augustus tot oktober. Ook bestaat de soort; Liefdesgras. Deze krijgt roodpaarse bloemen. Er bestaat ook siergras met pluimen, deze zijn ook erg geliefd.
Giftig
De meeste siergrassen zijn niet giftig voor honden of katten. Kijk altijd bij het product zelf of deze giftige delen bevat.
Ziektes
Siergrassen hebben weinig last van ziektes. De meeste voorkomende ziektes zijn roest en bladvlekkenziekte. Bij bladvlekkenziekte kun je dit herkennen aan een gele rand met bruine vlekken op het blad met aan de onderkant bruine schimmel. Verwijder de aangetaste delen.
Roest kun je herkennen aan roodbruine en zwarte bruine vlekjes op het blad. Ook hierbij moet je de aangetaste delen verwijderen.
Hieronder staan de verschillende soorten Siergras
1. Pampasgras
Pampasagras, Cortaderia selloana, is een robuuste plant die weinig onderhoud vraagt. Pampasgras staat graag op een zonnig plekje.
2. Lampenpoetsersgras
Lampenpoetsersgras, Pennisetum alopecuroides, bloeit van augustus tot oktober. Dit siergas krijgt plumeau vormige stengels en wordt zo'n 80 cm hoog.
3. Leliegras
Leliegras, Liriope Muscari, is niet volledig winterhard. De bloemen van Leliegras kleuren paars. De plant staat graag op een plek in de schaduw.
4. Zegge
Zegge is een siergras dat ook wel Carex genoemd wordt, hij vraagt weinig onderhoud. De bloeitijd is van mei tot augustus.
5. Japanse bloedgras
Het Japanse bloedgras, Imperata cylindrica 'Red Baron', heeft rood/groen gekleurde bladeren. Japans bloedgras is een bodembedekkend gras en hij is bladverliezend.
6. Panicum virgatum northwind
Panicum virgatum northwind bloeit van augustus tot september en kan tot 1.50 meter hoog worden. Het is opgaand groeiend gras.
7. Calamagrostis brachytricha
Calamagrostis brachytricha wordt ook wel diamantgras genoemd met haar prachtige dichte pluimen. Diamantgras bloeit van augustus tot oktober.
8. Blauw schapengras
Blauw schapengras, Festuca glauca, is een makkelijk en laagblijvend siergras. De plant is winterhard én wintergroen.