Vijgenboom verzorging

De vijgenboom komt van oorsprong uit Westelijk Azië en wordt ook wel Ficus carica genoemd. De vijg is al eeuwenoud en wordt ook al eeuwenlang gekweekt. Een vijgenboom is een echte mediterraanse tuinplant die je kunt plaatsen als struik, leiplant of stamboompje. De vijg is een sappige, zoete vrucht en heeft een paarse, groene of zelfs zwarte kleur, in de vorm van een peer. Een Ficus carica is een zelfbestuivende boom die maximaal 4 meter hoog wordt. De meeste vijgenbomen zijn winterhard. Oogst je eigen vijgen in de zomer en maak er bijvoorbeeld jam van. Vijgen zijn ook nog eens hartstikke gezond!

Vijgenboom verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Vijgenboom verzorging

De vijgenboom komt van oorsprong uit Westelijk Azië en wordt ook wel Ficus carica genoemd. De vijg is al eeuwenoud en wordt ook al eeuwenlang gekweekt. Een vijgenboom is een echte mediterraanse tuinplant die je kunt plaatsen als struik, leiplant of stamboompje. De vijg is een sappige, zoete vrucht en heeft een paarse, groene of zelfs zwarte kleur, in de vorm van een peer. Een Ficus carica is een zelfbestuivende boom die maximaal 4 meter hoog wordt. De meeste vijgenbomen zijn winterhard. Oogst je eigen vijgen in de zomer en maak er bijvoorbeeld jam van. Vijgen zijn ook nog eens hartstikke gezond!

Vijgenboom water geven

Vijgenboom water geven

Wanneer een vijgenboom in een pot staat, kun je hem in de zomerperiode het beste één tot twee keer per week water geven. Wanneer een Ficus carica goed geworteld is in de volle grond, hoef je minder vaak water te geven. 

Vijgenboom standplaats

Plaats de Ficus carica op een zonnige of halfschaduwrijke plek. De vijg staat niet graag in koude wind, zet hem daarom op een plek die beschut is. Wees voorzichtig met te natte grond, dit vindt de Ficus carica niet zo leuk. 

Bloeitijd

De bloemen van de vijgenboom bloeien tussen mei en september. De vijgenboom kan wel drie keer per jaar bloeien. 

Winterhard

Vijgenbomen zijn redelijk winterhard. Jonge vijgenbomen kun je het beste beschermen in de winterperiode. Een vijgenboom is bladverliezend in de winter. 



Vijgenboom standplaats

Vijgenboom planten

Vijgenboom planten

Wat is de beste periode om een vijgenboom te planten? Dit maakt in principe niet uit, zolang het niet vriest. Voorkeur gaat wel uit naar het voorjaar of vroeg in de herfst. De vijgenboom is niet veeleisend, plaats de vijg in voedselarme grond. Dit kan zowel op kleigrond als op zandgrond zijn. Graaf een gat dat twee keer zo breed is dan de kluit van de vijg en net diep als de hoogte van de kluit. Plaats de tuinplant in het gat en druk de grond goed aan. Geef hierna ruim water. Zorg ervoor dat er een plantafstand is van twee tot drie meter. 

Verpotten

Je kunt een vijgenboom prima in een pot plaatsen. Zeker een vijgenboom op stam. Gebruik hiervoor wel een ruime pot. Jongere vijgenbomen kun je het beste om de twee tot drie jaar verpotten, zo krijgen ze weer nieuwe energie om verder te groeien. 

Verplanten

Wil je jouw Ficus carica verplaatsen? Dan kun je dit het beste in oktober of november doen. Graaf de kluit voorzichtig uit en schud de aarde van de kluit af. Plaats de tuinplant op zijn nieuwe plek en geef hierna een goede scheut water. 

Voeding voor de Vijgenboom

Geef ieder jaar in het voorjaar extra voeding door middel van koemestkorrels, organische mestkorrels of voeding voor mediterrane planten. Geef in de zomer nog een keer voeding. 

 
Voeding voor de Vijgenboom

Vijgenboom onderhouden

Vijgenboom onderhouden

Een vijgenboom heeft niet heel veel verzorging nodig. Zolang je af en toe de boom snoeit en bemest is hij al tevreden. Let op de waterbehoefte wanneer de Ficus carica in een pot staat én bij warme zomerdagen. 

Snoeien

We raden je aan de vijgenboom zo af en toe te snoeien. Snoeien doe je om dode takken te verwijderen, de vorm van de boom te behouden of de grootte van je boom te behouden. Gebruik altijd handschoenen tijdens het snoeien, dit omdat er melksap vrij kan komen wat huidirritatie kan geven. Snoei één keer per jaar, tussen november en februari, wanneer er geen bladeren meer aan de takken zitten. Snoei kruisende en beschadigde takken weg. Knip ook de dode punten weg, tot boven een gezonde knop. Zorg ervoor dat het hart van de vijgenboom vrij is, snoei de naar binnen gegroeide takken weg. 

Stekken of vermeerderen

Wil je jouw vijgenboom gaan stekken dan kun je dit het beste in de herfstperiode doen of in het vroege voorjaar, wanneer er nog geen blad aan de takken zit. Knip de top van een tak (15-30 centimeter lang) zonder vruchten van de vijgenboom af. Kies een jonge tak. verwijder het zachte topje van de tak. Snij de tak vlak onder een knop of verdikking af en steek de stek in stekpoeder. Graaf een gat in de tuin en meng wat compost met aarde en plaats de stek tweederde in de grond. Je kunt een vijgenboom ook stekken in het water. Plaats de stek in een vaasje, zo kun je goed zien of jouw stek wortels gaat krijgen. Wanneer de stek wortels heeft aangemaakt, kun je de stek verplaatsen naar de grond. 
Een vijgenboom kun je ook vermeerderen door afleggen. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Buig een soepele tak naar de grond. Snij de tak licht in op het punt waar de tak de grond raakt. Houdt de tak op zijn plaats door bijvoorbeeld er een steen op te leggen. Na ongeveer een jaar zullen er wortels ontstaan en kun je de tak van de moederplant afsnijden. 

Zaaien/ oogsten

Het zaaien van een vijgenboom wordt zelden gedaan. Dit omdat het een lastig proces is dat vaak mislukt. Dit neemt niet weg dat het natuurlijk wel leuk is om te proberen. 
Welke zaden zijn goed genoeg om te zaaien? Plaats de zaden in een glas met lauwwarm water. De zaden die naar beneden zinken zijn goed genoeg voor ontkieming. De zaden die blijven drijven kun je weg doen. Strooi de zaden nu op een bodem van zaden- en stekgrond, maar bedek de zaden daarna niet met grond . Zorg ervoor dat de grond constant vochtig is. Dek het geheel af met glas of huishoudfolie. De zaden zullen pas na enkele weken tot maanden ontkiemen op een warme en lichte plaats. 

Vorst

Een vijgenboom kan vorst tot -12/-15 graden Celsius verdragen. Het is verstandig om een jonge vijgenboom in de winter te beschermen tegen nachtvorst door middel van een vliesdoek. 

Vijgenboom bloemen

De bloemen van een vijgenboom zijn groen van kleur. Een vijgenboom krijgt kleine bloemetjes alvorens er vruchten ontstaan. 

Giftig

Onrijpe vruchten en de bladeren (waar wit melksap in zit) van de vijgenboom zijn giftig voor dieren. 

Ziektes

Een vijgenboom kan last krijgen van Spint of Bladluis. Dit uit zich door bruine bladeren of bruine vlekken op de bladeren. Bij bladluis kun je de plant het beste afspuiten met water en bij spint is het verstandig om de aangetaste delen te verwijderen. 

Vijgenboom ziektes en plagen

Hieronder staan de verschillende soorten Vijgenbomen

1. Ficus carica Brown turkey

De Ficus carica brown turkey is een van de bekendste Vijgenboom soorten. Het is een zelfbestuivende boom die goed winterhard is. 

2. Ficus carica Black mission

De Ficus carica black mission, Zwarte vijg, krijgt grote tot middelgrote vruchten met een paars/ zwarte kleur. De vruchten hebben een zoete smaak. 

3. Ficus carica Ice crystal

De Ficus carica ice crystal is redelijk winterhard. Hij kan tot zo'n twee meter hoog worden.

4. Ficus carica Smyrna

Deze vijg krijgt een gele/ oranje kleur. De Ficus carica Smyrna heeft een bestuiver nodig om vruchten te kunnen dragen. 

5. Ficus carica Panachee

De Panache vijg zoals deze vijgenboom ook wordt genoemd, krijgt opvallende vijgen. De vijgen hebben een groene schil met gele strepen.   

 

Vraag & Antwoord
Mijn vijgenboom krijgt geen vruchten.

Dit kan verschillende oorzaken hebben; een gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen of onjuiste snoei.

Hoe kan ik meer vruchten krijgen?

Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen.

Wanneer zijn de vijgen rijp genoeg om te oogsten?

In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.

Mijn vijgen worden niet rijp?

Dit kan te maken hebben met dat jouw vijgenboom te veel blad heeft waardoor het zonlicht niet goed bij de vruchten kan komen. 

Ga direct naar